Aragon

Na sjeveroistočnom dijelu Španjolske smjestio se Aragon, današnja autonomna regija, a u prošlosti srednjovjekovno kraljevstvo.
Zaragoza Zaragoza

Aragon nema izlaz na more, no dom je brojnih rijeka, od kojih je najveća Ebro. Ujedno, u Aragonu se nalazi i Aneto, najviša planina Pirineja.

Kulturna povijest Aragona svoje korijene vuče iz doba keltskih i rimskih dana te iz islamskog perioda. Klima u Aragonu je tipična kontinentalna te u njemu nećete osjetiti morski dašak, ali zato svoj odmor možete iskoristiti za uživanje u bogatoj povijesnoj ostavštini nekoć snažnog kraljevstva.

Glavni grad Aragona je Zaragoza.

Što posjetiti (odredišta) u Aragonu

Zaragoza

Smještena na rijeci Ebro, Zaragoza je jedan od velikih monumentalnih španjolskih gradova u kojem su na gotovo svakom koraku vidljivi utjecaji Rimljana i Maura, a prikaze Zaragozine prošlosti možete pogledati u brojnim gradskim muzejima.

Zaragoza se veže uz početke kršćanstva na ovom području. Naime, prema legendi se u 1. stoljeću na stupu ukazala Gospa te je u čast tome događaju izgrađena veličanstvena bazilika Basilica del Pilar. Ujedno, u čast zaštitnice grada, u listopadu se održava veliki festival koji se ne propušta - Fiestas del Pilar.

Teruel

Smješten na istoku Aragona, Teruel je mali planinski gradić. Neka vas ne zavara njegova veličina i mali broj stanovnika, jer Teruel ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Osim bogate gastronomije, poznat je i po lončarstvu te brojnim arheološkim lokalitetima. Prepoznatljiv je i po mudejar građevinama - objektima koje su gradili muslimani i Mauri koji su ostali na tom području nakon rekonkviste, no nisu se preobratili na kršćanstvo.

Huesca

Grad Huesca, smješten na samom kraju Pirineja, obiluje veličanstvenim krajolicima. Osim u krajoliku, u Huesci možete uživati u reprezentativnim građevinama, poput Gradske vijećnice, Katedrale i manastira San Pedro el Viejo. U kolovozu se ondje održava veliki festival - Festival San Lorenzo.

Barbastro

Iako je iznimno malen grad, Barbastro je mjesto koje će privući zaljubljenike u vina i miran odmor daleko od gužvi i velikih turističkih meka. Ljubitelji povijesti će u Barbastru također pronaći poneku zanimljivost za sebe, budući da Barbastro obiluje povijesno-umjetničkim lokalitetima koji obuhvaćaju period od 12.do 18. stoljeća. Najistaknutije građevine u Barbastru jesu Biskupska palača, kuća Basalega te veličanstvena Katedrala.

Monzon

Mali gradić, smješten na jugu Aragona, povezuje se s vitezovima templarima koji su se u njemu okupljali. Lokalitet povezan s templarima i mjesto koje prilikom boravka u Monzonu svakako trebate posjetiti jest Castillo de Monzon, dojmljivi dvorac iz 10. stoljeća.