Asturija

Španjolska regija Asturija, naseljena još od kamenog doba, smjestila se na sjeverozapadu poluotoka.
Torimbia Torimbia

Prepoznatljivi asturijski krajolik krakteriziraju planinski vrhovi koji se pretapaju u nizinu te naposljetku u obalno područje s dugim plažama.

Dom je iznimne gastronomije, u kojoj prevladavaju morska hrana te tradicionalna jela poput fabade (krvavice s grahom i specijalitetima od sira). U Asturiji se ujedno nalaze i dva velika nacionalna parka - Picos de Europa (nedaleko od Ovieda) i Somiedo, u blizini istoimenog grada.

Glavni grad Asturije je Oviedo.

Što posjetiti (odredišta) u Asturiji

Oviedo

Grad Oviedo, čija se prošlost usko veže uz Asturijsko kraljevstvo, osnovan je u 8. stoljeću. Urbana sadašnjost je u potpunosti isprepletena s njegovom prošlošću, o kojoj svjedoče brojne monumentalne građevine, a poznato je da je osnivanje sveučilišta u Oviedu potaknulo razvoj grada te njegovo širenje na okolno područje.

Oviedo je dom brojnih spomenika koji se nalaze na UNESCO-ovom Popisu zaštićene svjetske baštine. Neki od njih su Katedrala, predromanička crkvica San Miguel de Lillo te La Foncalada (fontana iz 9. stoljeća).

Gijon

Najveći grad na području Asturije, Gijon, važna je morska luka te mjesto bogatog kulturnog života. U prošlosti je bio i važno obrazovno-znanstveno središte, što se najbolje očituje u znamenitom institutu Real Instituto Asturiano, osnovanom još krajem 18. stoljeća.

Jedan od najvažnijih događaja u Gijonu zasigurno je međunarodni filmski festival, koji je proglašen jednim od najboljih u Španjolskoj. U Gijonu se nalaze i brojni muzeji, galerije te knjižnice, a najpoznatiji je među njima Muzej asturijskog naroda.

Jedan od simbola Gijona svakako je i spomenik pomalo neobičnog oblika - Elogio del Horizonte, smješten u četvrti Cimadevilla.

Somiedo

Na samom sjeveru Španjolske smještena je općina Somiedo, koja je zapravo dio istoimenog nacionalnog parka. Ako želite vidjeti tetrijebe, orlove, medvjede ili jednostavno uživati u opuštajućem krajoliku, svakako posjetite taj kraj.

U dolinama Somieda možete svjedočiti povijesti i upoznati teitos - kamene kuće koje su koristili stočari prilikom prolaska ovim područjem, a u kojima možete osjetiti dašak tradicije, ali potražiti i sklonište od pljuskova, karakterističnih za klimu ovoga područja.

Aviles

U Avilesu, obalnom gradu tik uz Atlantski ocean, spaja se urbana industrijalizirana sredina s povijesnom jezgrom. Pri posjetu Avilesu možete posjetiti brojne muzeje, od kojih su neki Casa de Cultura, koja čuva brojna literarna i umjetnička djela, Muzej crnog lončarstva, Muzej Avilesa itd.

Ujedno, brojne su i palače koje mame poglede turista, a neke su od najpoznatijih Palacio Valdes, Palacio de Balsera i Palacio de Valdecarzana.