Barcelona

Antonio Gaudi, Katalonija, kastanjete. Zvuči poznato? No, jeste li znali da je taj isti Gaudi za života bio prilično nepopularan, a da je Katalonija bilo kraljevstvo koje je sezalo sve do Malte i Sicilije? Pripremite se na mnoga iznenađenja, jer Barcelona jedva čeka da je otkrijete!
Barcelona Barcelona

Rijetki su gradovi na koje je netko izvršio toliki utjecaj, kao što je Antoni Gaudi utjecao na oblikovanje Barcelone. On je bio, moglo bi se reći, neshvaćeni genij. Njegovi radovi bili su često jako kritizirani, pri čemu je i jedan George Orwell, koji je u Barceloni boravio tijekom Španjolskog građanskog rata, Sagrada Familiu nazvao jednom od najodvratnijih građevina na svijetu! Danas je mnogi smatraju upravo jednom od najljepših svjetskih crkava, a cjelokupan Gaudijev opus i dalje izaziva prijepore, divljenje i čuđenje. No, ne može se poreći jedinstvenost izričaja i bajkovitost njegovih djela, koja se i dalje osjeti na svakom koraku.

Ovaj veliki arhitekt imao je veliku sreću što je iza njega stajao bogati industrijalac, kasnije i prijatelj, Eusebio Güell, koji je financirao njegove 'pothvate'. Jedan od takvih projekata je Park Güell, vjerojatno najneobičniji park koji ćete vidjeti. Na tom je mjestu ovaj dvojac htio izgraditi elitno naselje s vilama, okruženim zelenilom. No, od planiranih 60 kuća, dovršene su svega dvije. Projekt je doživio potpuni komercijalni neuspjeh, ali je zato Barcelona dobila jedinstveno mjesto za opuštanje, koje je poznato i po zmijolikoj i jednoj od najduljih klupa na svijetu!

Barcelona: Pogled s krova Sagrada Familie

Najveće Gaudijevo djelo, kojem je potpuno posvetio posljednjih 15 godina života, jest Sagrada Familia. Rad na ovoj velebnoj katedrali započeo je davne 1882., ali još uvijek nije dovršena. Od 18 planiranih tornjeva - 12 za apostole, 4 za evanđeliste te po jedan za Isusa i Majku Božju, uspio je završiti svega jedan, kad je prometna nesreća okončala život ovog velikana. Pokopan je u Sagrada Familiji, gdje je i 'ostavio' najveći dio života.

No, Barcelona ima štošta za ponuditi i ako niste ljubitelj Gaudija. Svakako posjetite Las Ramblas, jedan kilometar dug spoj nekoliko ulica, koje spajaju Plaza de Catalunyu i 60 metara visok spomenik Kristoforu Kolumbu. Ovo je ulica u kojoj odlično možete osjetiti sav šarm Barcelone. Puna je raznih zabavljača, pršti od boja i živosti! Tu se možete zaputiti i u shopping, jer na Rambli počinje prava shopping zona, dugačka čak 5 kilometara!

Barcelona je i prava sportska metropola. Posebno je velik zamah dobila organiziranjem Olimpijskih igara 1992. godine, kad je sagrađena odlična sportska infrastruktura. Ovdje se održava utrka Formule 1 i veliki teniski turnir, ali Barcelona je najpoznatija po istoimenom sportskom kolektivu, jednom od najvećih u Europi, koji obuhvaća nogometni, košarkaški, rukometni, vaterpolski i mnoge druge klubove. Najpoznatiji je, naravno, onaj nogometni. 'Mes que un club', ili u prijevodu 'Više od kluba', stoji na tribinama najvećeg europskog stadiona, Camp Nou. Posjetite ovaj nogometni hram i uvjerite se o koliko se velebnom objektu radi. Nemojte zaboraviti obići muzej u sklopu stadiona, inače najposjećeniji muzej u cijeloj Kataloniji, koji se također smatra najboljim nogometnim muzejem u svijetu!

Grad je poznat i po dugim pješčanim plažama. U užem dijelu grada nalazi se oko 5 kilometara uređenih plaža, a gradska uprava trudi se osigurati i nova kupališta. Slično Madridu, Barcelona nosi reputaciju grada odličnih noćnih provoda. Nekoliko je četvrti poznato kao četvrti za izlaske, od kojih bismo izdvojili Ramblu, gdje je mnogo turista te treba paziti na uobičajene kafiće namijenjenje turistima i 'izvlačenju' novca od njih, Maremagnum, shopping centar koji se noću pretvara u živahno mjesto puno klubova i barova, te Port Olímpic, koji je posebno atraktivan ljeti, kad možete uživati u provodu na terasi uz more.

Barcelona: Font Magica (Čarobne fontane)

Prije nego napustite Barcelonu, svakako probajte pogledati 'Čarobne fontane' (Font Magica), zaista predivnu igru svjetla, glazbe i vode, čija se 'predstava' odvija uvečer i traje petnaestak minuta. Svo to mnoštvo boja je poput vatrometa koji vas pozdravlja na odlasku i zove da se barem još jednom vratite u ovaj jedinstveni grad!

Provjerite cijene smještaja u Barceloni

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Barcelona
Jeftini letovi iz/do Barcelone

Jeftini letovi iz/do Barcelone

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Barcelone? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Barcelone sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Barceloni.
Klima i vrijeme u Barceloni

Klima i vrijeme u Barceloni

Barcelona, kao i najveći dio španjolskih obalnih odredišta, ima vrlo ugodnu klimu.
Plaže u Barceloni

Plaže u Barceloni

Barcelona je mnogima zanimljiva zbog mogućnosti kupanja na tamošnjim plažama. Najveći katalonski grad posjetiteljima nudi nekoliko kilometara dobro uređenih pješčanih kupališta.
Prijevoz do Barcelone

Prijevoz do Barcelone

Do Barcelone je najjednostavnije putovati zrakoplovom. Dostupna je iz nekoliko hrvatskih odredišta, a postoje i poveznice iz nama obližnjih gradova.
Smještaj u Barceloni

Smještaj u Barceloni

Barcelona je jedno od najomiljenijih europskih odredišta te raspolaže brojnim smještajnim objektima. No, s obzirom na golem broj turista koji je svake godine posjećuju, njihova je popunjenost izvrsna...

Što posjetiti (znamenitosti) u Barceloni

Barcelona je grad u kojem su poznate znamenitosti gotovo na svakom koraku. Izdvojili smo i opisali najbolje od njih.