La Rambla

La Rambla je najpoznatija ulica u Barceloni, gradska žila kucavica, posebno omiljena među turistima.
La Rambla La Rambla

Ta šarmantna ulica, uzduž koje se nalazi i nekoliko zanimljivih znamenitosti, pruža se na 1,2 kilometra između Plaza de Catalunye i spomenika Kristoforu Kolumbu. Ponekad se koristi i naziv 'Les Rambles', pri čemu množina naglašava da se zapravo radi o nekoliko nanizanih 'rambli', odnosno više spojenih uličica.

Fontana Font de Canaletes, kultno mjesto za turiste, ali i navijače Barcelone

Na sjevernom dijelu Ramble, nalazi se Font de Canaletes, fontana pomalo neobičnog dizajna. Naime, umjesto velikih mlazova vode koji bi iz tekli ili špricali iz nje, ovom fontanom dominira – ulična svjetiljka!

Font de Canaletes tako ima četiri slavine iz kojih šetači slobodno mogu piti, dok se na njen središnji dio naslanja lampa. Osim zanimljivog izgleda tu je i, za fontante pomalo tipična, legenda - ako budete pili iz ove fontane, vratit ćete se u Barcelonu.

Kao što je spomenuto u podnaslovu, ta mala fontana tradicionalno je mjesto okupljanja navijača nogometnog kluba Barcelona. S obzirom na skromnu veličinu fontane, čini se logičnijim da se okupljaju na nekom drugom, ‘spektakularnijem’ mjestu. No, radi se o zanimljivoj tradiciji koja potječe još iz 30-ih godina 20. stoljeća.

Tada se nasuprot fontani nalazila redakcija sportskog listaLa Rambla’, ispred kojeg su se navijači redovito okupljali u vrijeme Barceloninih utakmica, želeći saznati rezultat. Novinari bi rezultate ispisivali na ploči ispred ureda, a u slučaju povoljnog ishoda, uslijedila bi velika proslava oko Fontane i na ostatku Ramble. Tradicija se održala do danas.

La Boqueria, najpoznatija gradska tržnica

Ako od fontane Canaletes nastavite dalje prema jugu, ubrzo stižete do La Boquerije, najpoznatije gradske tržnice i jednog od najživljih mjesta u gradu. Tržnica je sagrađena 1840. godine na mjestu nekadašnjeg samostana sv. Josipa, no na tom području se trgovalo i stoljećima prije. Tako se pretpostavlja da se ondje meso prodavalo još u 13. stoljeću, a trgovanje se kasnije i proširivalo. Kako su s vremenom trgovci počeli stvarati gužvu uz sve prometniju Ramblu, odlučeno je da im se sagradi veći 'dom'.

Boqueria je i danas jedna od najvećih gradskih tržnica, slikovito mjesto u kojem će uživati sva vaša osjetila. Imajte na umu da je ta tržnica najčešće vrlo prometna, dobrim dijelom zbog velikog broja turista, pa su i cijene često nešto više nego drugdje.

Zaigrani mozaik slavnoga Joana Miroa

La Rambla je vesela, živahna ulica, pa se nekako logičnim činilo da baš ondje jedan od najpoznatijih gradskih umjetnika, Joan Miro, Barceloni u baštinu ostavi jedno svoje djelo. Tako je nešto južnije od La Boquerije, odmah kod postaje podzemne željeznice Liceu, nastao ulični mozaik 'Pla de l'Os'. To veselo djelo lako je prepoznatljivo po, za Miroa karakterističnim, jarkim bojama.

Korisni savjeti

Iako je promet na Rambli dopušten, najčešće se na nju gleda kao na isključivo pješačku zonu. Razlog je što središnji dio ulice ne prekida promet, pa se pješaci mogu bezbrižno kretati cijelim putem od Katalonskog trga do spomenika Kolumbu.

Područje je to koje vrvi životom, prepuno kioska, cvjećarnica, uličnih zabavljača, restauranata i, prije svega, prepuno ljudi. Upravo zbog tog razloga, uvijek se naglašava da hodajući najpoznatijom gradskom ulicom budete nešto oprezniji, jer tamo gdje su velike gužve često se nađu i džepari.

Provjerite cijene smještaja u Barceloni

Prijava
Odjava
Soba
Gosti