Park Guell

Najupečatljiviji javi prostor u Barceloni vjerojatno je Park Guell, mjesto u kojem su Gaudijeve ideje o jedinstvu umjetnosti i prirode najbolje ostvarene.
Park Guell Park Guell

Ideja o nastanku i (ne)uspjeh projekta

Eusebi Guell bio je bogati katalonski industrijalac, koji će u povijesti prije svega ostati poznat kao osoba koja je financirala velik dio Gaudijevih ideja i time nam podarila brojna djela kojima se danas divimo.

U ovom slučaju Guell je došao na ideju izgradnje naselja za bogate na rubu grada, u zelenilu, daleko od industrije i pripadnog zagađenja. Realizaciju je povjerio svom omiljenom arhitektu, Antoniju Gaudiju, koji je sa suradnicima prionuo poslu. Prema idejnom projektu, trebalo je biti izgrađeno 60 kuća i nekolicina javnih objekata.

No, interes kupaca je potpuno izostao, pa su izgrađene svega dvije kuće. Zanimljivo je da nijednu nije projektirao Gaudi, ali je u jednoj od njih živio 20 godina i u toj kući svoj dom danas ima muzej posvećen upravo njemu (www.casamuseugaudi.org).

Radovi su zaustavljeni 1914. godine, kada je Gaudi sve svoje napore usmjerio na gradnju Sagrada Familije. Posjed je naposljetku prodan gradskim vlastima i 1926. godine otvoren kao javni park, što je ostao sve do danas.

Slikovnice, zmaj i zmija

Radi se o doista neobičnom mjestu, pa biste pri ulasku mogli pomisliti da ste došli na snimanje nekakve zanimljive bajke. Tako će vas već na ulazu dočekati dvije kuće čiji oblik neodoljivo podsjeća na ilustracije iz popularnih slikovnica. Nakon njih slijedi velebno dvostrano stubište, na čijem se vrhu nalazi Hipostilna dvorana, prostor izvorno namijenjen tržnici, u kojem se nalazi čak 86 dorskih stupova.

Na stubištu se nalazi Zmajeva/Gušterova fontana. Kao i sve kod Gaudija, pomalo je neobična, pa je tako skulptura zmaja obložena tisućama šarenih komadića keramike i čini vrlo zanimljiv mozaik.

Ako se uspnete do platoa iznad stubišta, odakle se pruža veličanstven pogled na park i velik dio grada, dočekat će vas zmijolika klupa, često zvana najduljom klupom na svijetu. Ako je suditi po Guinnessovoj knjizi rekorda, to ipak nije točno, iako bi titulu najdulje među klupama u parkovima vjerojatno i dalje odnijela s lakoćom. Gledajući je, lako biste pomislili da se radi o još jednom genijalnom Gaudijevom djelu, ali ovoga puta zasluge pripadaju njegovom suradniku Josepu Jujolu, s kojim je radio i na brojnim drugim poznatim djelima, poput Case Mila.

Provjerite cijene smještaja u Barceloni

Prijava
Odjava
Soba
Gosti