Sagrada Familia

Rijetko koji grad obilježio je svojim radom jedan umjetnik, kao što je to slučaj s Antonijem Gaudijem i Barcelonom. No, Sagrada Familiu, svoje najveće djelo, nije uspio dovršiti.
Sagrada Familia Sagrada Familia

Tu crkvu mnogi smatraju najneobičnijom svjetskom sakralnom građevinom, a ima brojne simpatizere, kao i kritičare. Ipak, teško je poreći da se radi o veličanstvenom djelu, čija će se monumentalnost vidjeti tek kada bude potpuno završena. Zapanjujuća je već sama detaljnost kojom je Gaudi pristupio nacrtima, pa ćete tako praktički svugdje gdje zaustavite oči imati priliku vidjeti nešto zanimljivo.

Gaudi je crkvi sv. Obitelji potpuno posvetio posljednjih 10-ak godina života. Radovi na toj velebnoj građevini započeti su davne 1882., a Gaudi ih je preuzeo već godinu kasnije. Crkva se otpočetka gradila isključivo na temelju donacija, pa je i tempo gradnje bio dosta promjenjiv – katkad je gradnja napredovala brzo, katkad se značajno usporavala.

Svjestan da Sagrada Familiju sigurno ne će moći dovršiti, Gaudi je 1923. godine dovršio sve nacrte kako bi ih ostavio onima koji će nastaviti njegov rad. "Nema razloga žaliti što ne ću dovršiti crkvu. Ja ću ostarjeti, ali drugi će doći nakon mene. Ono što se uvijek treba očuvati jest duh (ovoga) djela, a njegov život treba ovisiti o nadolazećim naraštajima i u čijim će se životima utjelovljavati", izjavio je tom prilikom.

Ubrzo, 30. studenog 1925. dovršen je prvi zvonik s tornjem. Gaudi je tako doživio podizanje barem jednog od 18 planiranih tornjeva, jer već sljedeće godine život ovog velikana okončala je prometna nesreća. 7. lipnja 1926. pregazio ga je tramvaj, tri dana kasnije umro je od zadobivenih ozljeda, da bi naposljetku bio pokopan na mjestu po kojemu će s vremenom zasigurno ostati najpamćeniji – u Sagrada Familiji.

Gaudi je surađivao s brojnim arhitektima i umjetnicima te su sve do 1983. radove vodile osobe koje su poznavale Gaudija, a cijelo to vrijeme poštovali su se njegovi nacrti i ideje.

Gradnja polako napreduje, a Sagrada Familia sigurno bi bila bliže završetku da tijekom Španjolskog građanskog rata nije teško oštećena. Radovi su otprilike napola gotovi, a očekuje se da bi gradnja mogla biti završena do 2030. godine. Osim financijskih izvora, izazov su i tehničke mogućnosti, s obzirom da je neke Gaudijeve ideje i danas teško realizirati.

Spomenimo i da je dio crkve sv. Obitelji od 2005. godine na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine, kao dio upisa 'Djela Antonija Gaudija'.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Listopad - ožujak
09:00 - 18:00
Travanj - rujan
09:00 - 20:00
25. i 26. prosinca, 1. i 6. siječnja
09:00 - 14:00
Ulaznice se prodaju do 15 minuta prije zatvaranja.
Tornjevi su otvoreni do 15 (dizalo Pročelja rođenja Isusovog) i 30 (dizalo Pročelja muke Isusove) minuta prije zatvaranja

Cijene ulaznica

Djeca do 11 godina ne plaćaju ulaznice.
Opis Redovna cijena Mlađi od 18 g. Studenti Umirovljenici
Redovna ulaznica
15,00 € 13,00 € 13,00 € 13,00 €
Kombinirana karta Sagrada Familia + Gaudijev muzej
Omogućuje posjet crkvi sv. Obitelji i Muzeju Antonija Gaudija, smještenom u kući u kojoj je Gaudi živio 20-ak godina. Muzej se nalazi u parku Guell.
18,50 € 17,50 € 17,50 € 17,50 €
Tornjevi
Ova cijena dodaje se cijeni redovne ulaznice.
3,50 € 4,50 € 4,50 € 4,50 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Barceloni

Prijava
Odjava
Soba
Gosti