Stadion Camp Nou

Kako i priliči jednom od najboljih nogometnih klubova u povijesti, Barcelona ima velebni stadion. Štoviše, Camp Nou najveći je stadion u Europi i može primiti skoro 100.000 gledatelja.
Stadion Camp Nou Stadion Camp Nou

Camp Nou otvoren je 24. rujna 1957. godine, na blagdan gradske zaštitnice Gospe od Milosti. Čast suprotstaviti se Barceloni na otvaranju novog stadiona pripala je selekciji igrača iz Varšave, a utakmica je završila pobjedom Barcelone 4:2. Stadion je u početku primao 93.053 gledatelja.

Barcelona je do 1957. domaće utakmice igrala u na stadionu Les Corts, no kapacitet od 60.000 gledatelja jednostavno je postao premalen te se krenulo u gradnju novog stadiona. 'Estadi del FC Barcelona', kako se izvorno zvao, ubrzo je stekao nadimak 'Camp Nou', što bi u prijevodu značilo 'novi teren/igralište'. Zanimljivo je da je taj naziv postao služben tek u sezoni 2000./2001., kada su klupski članovi glasovanjem donijeli odluku o preimenovanju.

Tijekom godina, Camp Nou je nekoliko puta povećavao kapacitet, sve do maksimalnih 120.000 gledatelja za Svjetsko prvenstvo 1982. godine. Taj golemi broj mogao se ostvariti zahvaljujući tome što su nekoć bila dozvoljena stajaća mjesta, pa je njihovim ukidanjem kapacitet smanjen na 98.787 mjesta.

Prijevoz do Camp Noua

Oko stadionskog kompleksa nalaze se brojne postaje podzemne željeznice.

Ako koristite liniju L3, možete izaći na postajama Zona Universitaria, Palau Reial i Maria Cristina. Putujete li linijom L5 (plava), možete izaći na postajama Collblanc i Badal. Sve su postaje od stadiona udaljene 5-10 minuta hoda.

Program posjeta 'Camp Nou Experience'

Stadion možete razgledati u sklopu programa Camp Nou Experience, koji u paketu donosi ulaznice za muzej i multimedijski prostor te razgledavanje stadiona.

FCB muzej i multimedijska zona

Klupski muzej vrlo je moderno uređen te se smatra trenutačno najmodernijim muzejom nogometnih klubova. Možete vidjeti trofeje koje su osvojili Barcelonini nogometaši, razgledati interaktivne izloge, naučiti nešto o klupskoj povijesti koristeći interaktivne zaslone, pogledati zanimljive utakmice i slavne majstorije nekih od najpoznatijih svjetskih nogometaša itd.

Tunel za igrače

Jeste li se ikada pitali kako je to zaputiti se iz svlačionice prema travnjaku jednog od najvećih svjetskih stadiona, gdje vas čeka skoro 100.000 gledatelja? Ako ste se naježili već na samu pomisao, sigurno ćete uživati hodajući tunelom u kojemu su posljednje trenutke prije početaka utakmica provodili, ili još provode, nogometni genijalci kao što su Suarez, Kubala, Cruyff, Maradona, Ronald(inh)o, Messi, Xavi ili Iniesta. Doduše, na stadionu će vas dočekati tek znatiželjni turisti i stadionski djelatnici, no zato ćete na miru moći uživati u promatranju Camp Noua.

Teren

Mnogima najdraži dio stadionskog razgledavanja jest posjet samom terenu, odnosno travnjaku. Dozvoljeno je kretati se u zoni oko samog igrališta, odnosno klupa za igrače. Na teren se, zbog očuvanja travnjaka, ne smije.

Novinarske prostorije

Poznate scene konferencija za medije, na kojima se treneri i igrači obraćaju javnosti, također mogu postati stvarnost ako posjetite konferencijsku dvoranu ili novinarske lože, odakle se milijunima ljudi širom svijeta prenose Barcelonine utakmice. Naravno, iz novinarskih loža pruža se izvrstan pogled na cijeli stadion, što je razlog više da ih posjetite.

Svlačionica za gostujuću ekipu

Svlačionicu Barceloninih igrača nije moguće posjetiti, zato što igrači ondje čuvaju svoje stvari. No, zato možete posjetiti prostorije namijenjene gostujućim ekipama, u kojima su jednom ili više puta boravili gotovo svi nogometni velikani. Neke od njih možete vidjeti na zaslonima iznad ormarića za igrače, a tu je i, primjerice, velika ploča na kojoj se iscrtavaju taktike kojima se pokušava pobjediti domaćine.

Radno vrijeme

Stadion se može posjetiti svakodnevno, osim na Božić i Novu godinu, od 09:30 ili 10:00 do 18:30 ili 19:30.
Na dane utakmica, moguće je posjetiti samo Muzej i to do tri sata prije početka utakmice (na dane utakmica prvenstva i Kraljevskog kupa) ili do 15 sati (Liga prvaka).

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Odrasli
23 €
Djeca do 5 godina starosti
Besplatno
Djeca stara 6-13 godina
17 €
Studenti i umirovljenici stari 70 ili više godina
17 €
Audio vodič uključen je u cijenu.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Barceloni

Prijava
Odjava
Soba
Gosti