Cadiz

Jedan od najstarijih europskih gradova danas je poznat po prekrasnim plažama, veličanstvenoj katedrali i jednom od najvećih svjetskih karnevala, kojega zaustaviti nije uspjela čak niti diktatura Francisca Franca.
Cadiz Cadiz

Španjolska je zemlja s mnoštvom poviješću bogatih gradova, no upravo je Cadiz najstariji među njima. Gadir, kako se nekada zvao, sagradili su još Feničani, više od tisuću godina pr. Kr., pa ga se tako danas smatra jednim od najstarijih preostalih europskih gradova.

Nažalost, iz tadašnjeg vremena ostalo je jako malo, s time da se, očekivano, radi o starim iskopinama koje nisu tako dobro očuvane. Kasnije Cadiz pada u ruke Kartažana, da bi ga kasnije osvojio Rim i dugo držao pod svojom vlašću. Tada Cadiz doživljava svoj prvi procvat, zahvaljujući tome što je bio sjedište rimske kolonije i značajna pomorska luka. Pad Rimskoga carstva u petome stoljeću označuje i postupni pad značenja ovoga grada.

Novo razdoblje za Cadiz počinje otkrićem Novoga svijeta krajem 15. stoljeća. Grad postaje značajna i bogata luka, a koristio ju je i Kolumbo za dvije svoje ekspedicije. Pomorska trgovina sve je razvijenija, a jedna od njenih 'posljedica' jest i legendarni karneval u Cadizu, rezultat intenzivnih veza s tadašnjim razvijenim karnevalskim središtima – Genovom i Venecijom.

Kao jedna od najvažnijih španjolskih luka i dom brojnim trgovačkim brodovima, postaje poželjna meta raznim napadačima, od gusara do država koje su španjolskoj htjele oteti kolonije ili barem dio unosne trgovine. Tako su sljedeća stoljeća obilježena čestim, što uspješnim, što neuspješnim, napadima na grad. Zlatno doba Cadiza bilježi se u 18. stoljeću, kada je izgrađena većina zgrada po kojima je danas prepoznatljiv, poput Katedrale. Zahvaljujući tome što je bio jedan od rijetkih gradova koji je izbjegao francusku okupaciju, Cadiz u 19. stoljeću postaje jedno od ključnih političkih središta u Španjolskoj, štoviše, uz Madrid vjerojatno i najvažnije. Kao uspomena na te godine, danas ostaje Plaza de Espana. Ipak, staru slavu iz doba unosne trgovine nikada nije uspio vratiti, a pravi oporavak počeo je tek s ozbiljnijim razvojem turizma u 20. stoljeću.

Danas je Cadiz jedno od najljepših španjolskih obalnih mjesta, grad u kojem povijest možete osjetiti na svakome koraku. Ono što je pomalo neuobičajeno jest to što je tamošnja luka i dalje vrlo prometna i značajna, no atmosfera nije nimalo tipična za lučke gradove, u kojima se obično teško maknuti od raznih uličnih prodavača, prosjaka i sličnih te se turisti često osjećaju nesigurno. Naprotiv, Cadiz je vrlo ugodno mjesto, gdje sasvim opušteno možete hodati gradskim ulicama i upijati sve što vam grad nudi – bogatu povijesnu jezgru, zlatne pješčane plaže, parkove s egzotičnim biljem, neosvojive gradske zidine itd.

Ako vam je Cadiz samo usputna postaja, odnosno izlet iz nekog od drugih španjolskih odredišta, odvojite za njega barem tri sata, kako biste ga bolje upoznali. Imajte na umu i da je dobro doći bez prtljage, kako biste se opustili i ne biste gubili vrijeme uzalud, s obzirom da u gradu postoji samo jedno mjesto gdje je službeno moguće ostaviti prtljagu.

Provjerite cijene smještaja u Cadizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Cadiz
Jeftini letovi iz/do Cadiza

Jeftini letovi iz/do Cadiza

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Cadiza? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karneval u Cadizu

Karneval u Cadizu naširoko je poznat i na glasu je kao najveći na španjolskom kopnu. Najveći kopneni jer je od njega veći jedan otočki, onaj tenerifski, od kojega je, pak, na svjetskoj razini veća,...

Karta Cadiza sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Cadizu.

Klima i vrijeme u Cadizu

Klima u Cadizu mogla bi se proglasiti gotovo savršenom. Zime su ugodne i tople, a ljeta ugodno vruća.

Plaže u Cadizu

Među stanovništvom Andaluzije, plaže u Cadizu i okolici slove kao posebno lijepe. Rekli bismo, s potpunim pravom, a osim što su lijepe i čiste, o brizi za njih govore i brojne plave zastave.

Prijevoz do Cadiza

Cadiz je s ostatkom Španjolske i Portugalom vrlo dobro povezan autobusima i vlakovima, a u blizini se nalazi i zračna luka.

Smještaj u Cadizu

U Cadizu je ponuda smještaja dosta slaba, pa su noćenja poprilično skupa. Također, postoje značajne razlike između sezonskih i izvansezonskih cijena.

Što posjetiti (znamenitosti) u Cadizu

Katedrala je svakako najpoznatija gradska znamenitost, no Cadiz ima još štošta ponuditi posjetiteljima. Pročitajte više o nekoliko nezaobilaznih mjesta.