Ceuta i Melilla

Smješteni na samom sjeveru afričkog kontinenta, ovi gradovi španjolske su enklave, od Pirinejskog poluotoka odijeljeni Gibraltarskim vratima.
Ceuta Ceuta

U ovim gradovima sudaraju se afrička i europska kultura, kršćanski, židovski te muslimanski svijet, pustinja i morska obala. Sve te suprotnosti čine ove gradove iznimno zanimljivim mjestima. Ako se nalazite u Španjolskoj, u Ceutu i Melillu možete doći zračnim putem ili trajektima (npr. iz Algecirasa i Almerije).

U Ceuti nipošto nemojte propustiti Mediteranski morski park i veličanstvene zidine koje opasuju stari dio grada. Spoj utjecaja Atlantskog oceana i Mediterana čini floru i faunu ovog obalnog područja izvanrednom. Stoga se prepustite uživanju u vožnji brodicama, ronjenju i plivanju te, naravno, istraživanju tajni morskih dubina.

Nađete li se u Melilli, uočit ćete velebne zidine kako se ponosno uzdižu iz mora, dio starog grada (Melilla la Vieja) te predivne plaže (najveća je duga četiri kilometra i ima Plavu zastavu). Druge zanimljivosti koje biste mogli posjetiti jesu Plaza de Espana, trg okružen brojnim monumentalnim građevinama te sinagoga Zoruah.

Kada putujete u dvije enklave, imajte na umu da biste se u slučaju prelaska granice prema Maroku na granici mogli zadržati nešto dulje, s obzirom da se radi o strogo nadziranim granicama zbog zaustavljanja imigranata. Kontrole su stroge i na ukrcaju u trajekte.