Extremadura

Regija Extremadura, poznata po brojnim ostatcima iz rimskog doba, smjestila se na zapadu Španjolske.
Badajoz Badajoz

Današnji glavni grad Extremadure, Merida, bila je jedan od najvažnijih gradova Rimskog Carstva te je dugo vremena ujedno bila i granica islamskog i kršćanskog dijela Španjolske. Osim Meride, Extremadura skriva brojna druga prekrasna mjesta, poput Trujilla ili Badajoza.

Extremadura ima i lijepu prirodu te se u toj regiji izmjenjuju planine i plodne doline prošarane rijekama Tajo i Guadiana. Jedan je od ekoloških rezervata, budući da su na tom području smješteni brojni parkovi prirode.

Iako nije mjesto u koje se slijevaju rijeke turista, ako vam se pruži prilika nemojte propustiti posjetiti regiju bogate prošlosti, vrijedne tradicije i očaravajuće prirode.

Što posjetiti (odredišta) u Extremaduri

Merida

Velebni grad poznat je po velikom rimskom arheološkom kompleksu koji je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. U njemu možete vidjeti najduži sačuvani rimski most Puente Romano, utvrdu Alcazaba, ostatke hipodroma, amfiteatar i mnoge druge spomenike. Osim po velikom rimskom kompleksu, Merida je poznata po ukusnoj čokoladi koju svakako kušajte zateknete li se ondje.

Caceres

Zanimljivi gradić povijesnih spomenika, muzeja, prirodnih bogatstva i festivala, Caceres, svakako je vrijedan posjeta. Nakon što obiđete glavne točke poput crkve i samostana San Pablo, palače u kojoj su živjeli kraljica Isabela I. Kastiljska i kralj Fredinand I. (Palacio de los Golfines de Abajo) ili neki od muzeja, možete se zaputiti u prirodu. Naime, u blizini Caceresa nalaze se Nacionalni park Monfrague i Park prirode Los Barruecos, u kojima će ljubitelji prirode doći na svoje.

Brojni su i festivali koji se održavaju u Caceresu, a neki od njih su WOMAD - glazbeni festival koji se održava u svibnju te Semana Santa - procesija koja se održava u tjednu prije Uskrsa.

Trujillo

Trujillo je jedno od turističkih središta Extremadure, prepoznatljivo po spomenicima poput stare arapske palače te velebnoj crkvi iz 13. stoljeća Santa Maria. Iako je Trujillo prilično malen grad, u njemu je smješteno više od 25 hotela, pa problema s pronalaskom smještaja nećete imati.

Guadalupe

Mali, prekrasni gradić Guadalupe u kojem je svoj dom pronašlo oko 2000 stanovnika poznat je po veličanstvenom samostanu Santa Maria de Guadalupe, koji je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Badajoz

Tik uz granicu s Portugalom, smjestio se Badajoz, grad bogate prošlosti. Pri pogledu na grad i stilove gradnje koji se u njemu izmjenjuju, čak i danas je moguće vidjeti razdoblja vladavine Maura, Rimljana te Vizigota. Ono što svakako morate vidjeti ako se nađete u Badajozu jest Alcazaba, maurski utvrđeni grad iz 9. stoljeća te predivne vrtove - Jardines de la Galera, čiji početci datiraju u 10. stoljeće.