Galicija

Regija Galicija, smještena na sjeverozapadu Španjolske uz granicu s Portugalom, poznata je kao 'Regija tisuću rijeka', a brojna ušća njezinu obalu čini prepunom prekrasnih estuarija i rijasa.
Santiago de Compostela Santiago de Compostela

Sama obala prepuna je kontrasta u kojima imate mogućnost uživati na nježnim pješčanim plažama ili proživljavati avanture na obližnjim liticama. Svaki posjetitelj Galicije moći će uživati u bogatoj gastronomiji, običajima s primjesama keltske i rimske kulture te, naravno, u izvrsnom vinu.

Glavni grad Galicije je Santiago de Compostela.

Što posjetiti (odredišta) u Galiciji

Santiago De Compostela

Veličanstveni grad, slavno odredište brojnih hodočasnika, jedinstven je povijesni spomenik čiji je stari dio grada prepoznao i UNESCO kao nezamjenjivu svjetsku baštinu. Ime je dobio po sv. Jakovu, čije su kosti pronađene na području grada, na mjestu na kojem je sagrađena i veličanstvena bazilika. Santiago je simbol rekonkviste, obilježen arhitekturom gotike i romanike, izvanredno odredište za sve zaljubljenike u povijest i umjetnost.

Santiago de Compostela krajnje je odredište poznatog hodočašća Camino de Santiago (Put sv. Jakova).

Coruna

Po veličini, Coruna je drugi najveći grad u Galiciji. Prepoznatljiva je po Herkulesovom tornju, svjetioniku za koji se pretpostavlja da je sagrađen u 1. st. pr. Kr. i koji je uvršten na Popis svjetske baštine.

Osim veličanstvenog svjetionika, u Coruni možete posjetiti poznati Trg Maria Pita te planinu San Pedro, s koje se pruža nezaboravan pogled na grad. Ako volite duge šetnje, posjetite Paseo Maritimo - devet kilometara dugu šetnicu uz obalu.

Vigo

U prošlosti malo selo, a danas najnaseljeniji i najrazvijeniji grad u Galiciji jest Vigo. To nije samo veliki industrijski grad, nego jedan od veličanstvenih primjera romaničke arhitekture i rimske baštine. Glavne turističke točke jesu stari centar grada, Porta do Sol te Tvrđava Castro iz 17. stoljeća. Brojne su plaže smještene u Vigu, a jedna od najpoznatijih jest Samil.

Lugo

Grad koji su po predaji osnovali Kelti ime je dobio po keltskom bogu Lugu. Ima gotovo potpuno netaknute rimske zidine, izgrađene u 3. stoljeću, koje se danas smatraju najbolje očuvanim rimskim zidinama iz tog doba te su uvrštene na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Brojni su drugi povijesn spomenici - predstavnici izvanredne arhitekture - smješteni u Lugu. Najpoznatiji su Gospina katedrala, crkva sv. Froilana i barokna Gradska vijećnica.

Pontevedra

Pontevedra, s istoimenim gradom, smatra se jednom od najljepših provincija u Španjolskoj. Razlog tomu su estuariji, dio niza estuarija nazvanog Rias Baixas.