Gastronomija u Granadi

Tapasi, poznata španjolska predjela odnosno međuobroci, potječu upravo iz Andaluzije, a mogli bismo reći da im je Granada danas glavni grad. Razlog je taj što ćete ih ondje još uvijek dobiti besplatno nakon što naručite piće, što je u ostatku Španjolske danas uglavnom samo lijepa uspomena.
Gastronomija u Granadi Gastronomija u Granadi

Dakle, u Granadi se podrazumijeva da uz naručeno piće besplatno dobijete (pred)jelo. O tome u kojem ste lokalu i koje piće ste naručili, ovisit će i što ćete dobiti, kao i koliko je porcija velika. Ako niste odveć gladni, takva mala porcija bit će vam sasvim dovoljna za predahnuti do pravog obroka ili sljedeće tape. Obrok se može sastojati od jednostavne salate od maslina i komadića sira, preko paelle do raznih lokalnih specijaliteta.

Jedan od takvih je chorizo, kobasica napravljena od svinjskog ili svinjsko-goveđeg mesa u koju se dodaju komadići povrća i raznih začina. Chorizo se može jesti kao sušena kobasica ili svježa te se tada termički obrađuje.

Drugi specijalitet, tipičan za Andaluziju, jest pinch(it)o. Radi se o svinjetini ili piletini, mariniranoj u umaku od maslinovog ulja te različitih začina i bilja, koja se postavlja na štapić (špa. pincho) i peče na roštilju. Ovo jelo, koje podsjeća na naše ražnjiće, vrlo je ukusno, a potječe iz Andaluziji obližnje sjeverne Afrike.

Tu je i sveprisutna paella, koja osim u obliku riže s morskim specijalitetima, može biti pripravljena i s mesom. Granada je poznata i po lokalnoj proizvodnji sira, šparoga, sušenog mesa itd.

Cijena pića kreće se od 2 eura naviše. U većini lokala tapase dobivate ovisno o tome što je trenutno 'na rasporedu', dok će vam drugi ponuditi nekoliko jela između kojih možete odabrati svoj obrok.

Ako tražite nešto slatko, zaputite se u Los Italianos, omiljenu gradsku slastičarnicu, za koju će svaki lokalac ustvrditi da poslužuje najbolji sladoled u Granadi i okolici. Takve tvrdnje nikako nisu bez osnove, a posebna preporuka ide za cassatu, sladoledni kolač punjen kandiranim voćem umetnut u kornet. Uvijek puni Los Italianos nalazi se u glavnoj gradskoj ulici, Gran Via, u blizini Katedrale, dok s druge strane, u ulici Calle de Abenamar ima i vanjsku terasu. Otvoren je tijekom proljeća i ljeta. Za kraj, izdvojimo jednu (doduše neprovjerenu) zanimljivost o ovoj slastičarnici – svi radnici, a ima ih mnoštvo, dolaze iz iste, vlasničke obitelji!

Provjerite cijene smještaja u Granadi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti