Generalife

Iako se cijelo brdo na kojemu se nalazi Alhambra često naziva upravo po njoj, Generalife je ipak izdvojena cjelina, prepoznata uostalom i u nazivu ustanove koja se o njima brine – 'Patronato de la Alhambra y Generalife'.
Generalife Generalife

Generalife je zapravo ljetna rezidencija nasridskih vladara, napravljena od jednostavnih palača i pripadnih vrtova. Ondje su se ujedno i sklanjali kada su htjeli nakratko pobjeći od dvorskih poslova i problema. Taj dio kompleksa vjerojatno je najromantičniji, zahvaljujući mnoštvu zelenila u koje su uklopljene brojne fontane i bazeni. Građen je terasasto, pa ćete se često penjati i otkrivati nove vizure, kako se nadmorska visina povećava, a prepreke ispred vas nestanu. Tako se pruža odličan pogled na Alhambru i tamošnje palače, ali i okolne riječne doline, planinske vrhove, kao i Granadu općenito.

Generalife je doživio dosta promjena nakon što su arapski vladari napustili Granadu. No, to nije bila posljedica neobzirnosti novih vladara prema arhitektonskoj cjelini, nego jednostavne potrebe za obnovom zapuštenih vrtova i pripadnih građevina. Naknadno je uslijedila i gradnja novih objekata te vrtova, no oni i dalje djeluju vrlo skladno i na tragu izvorne ideje muslimanskih tvoraca.

Ondje se nalazi i koncertni prostor, gdje publika može uživati u izvedbama u uistinu posebnome ambijentu, a posebno je živo za vrijeme Granadskoga glazbenog i plesnog festivala (www.granadafestival.org).

Zajedno s ostatkom kompleksa 1984. godine, Generalife je proglašen Svjetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Radno vrijeme

Generalife je dio kompleksa Alhambre te su radna vremena zajednička.

Opis Dnevni posjeti Noćni posjeti
Od 15. ožujka do 14. listopada 08:30 - 20:00 22:00 - 23:30
Od 15. listopada do 14. ožujka 08:30 - 18:00 20:00 - 21:30
Blagajna se danju otvaraju pola sata prije prvih ulazaka u Nasridske palače, a noću sat vremena ranije. Zatvaraju se sat vremena prije zadnjih ulazaka, osim za dnevne posjete tijekom ljetnog rasporeda, kada su otvorene do 20:00.

Cijene ulaznica

Generalife je dio kompleksa Alhambre te su ulaznice zajedničke.

Opis Redovne cijene Euro 26 i Euro 30 iskaznice 65+ g. * Djeca od 12 do 15 g.
Redovna ulaznica
Ovo je ulaznica za "standardni" posjet. Omogućuje posjet Alcazabi, Generalifeu, Nasridskoj palači, Palači Karla V. i kupeljima džamije.
14 € 9 € 9 € 8 €
Ulaznica za otvorene prostore
Omogućuje posjet svim javno dostupni prostorima, osim Nasridskih palača.
7 € / / /
Noćno razgledavanje Generalifea
Postoje dva programa za noćno razgledavanje. Ovaj vam omogućuje razgledavanje palače i vrtova Generalifea.
5 € / / /
Noćno razgledavanje Nasridskih palača
Ovaj noćni program omogućuje vam razgledavanje Nasridskih palača, bez Generalifea.
8 € / / /
Plava propusnica
Ako kupite ovu ulaznicu, Nasridsku palaču možete razgledati uvečer, dok idući dan možete vidjeti ostale dijelove kompleksa Alhambre i Generalifea.
15 € / / /
* Ako su građani zemalja EU-a.
Djeca do 11 godina imaju besplatan ulaz.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
09. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Granadi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti