Granadska katedrala

Impresivna katedrala danas se uzima kao središte grada i teško ju je zaobići za šetnje ili vožnje gradom. Nažalost, zbog dojmljive veličine i gusto natisnutih objekata oko nje, zapravo je ne možete vidjeti u cijelosti, osim ako se popnete na okolna brda, primjerice u Albaicinu ili Alhambri.
Granadska katedrala Granadska katedrala

Gradnja je krenula nakon što su katolički monarsi preuzeli Granadu od Maura. Ferdinand i Izabela planirali su ondje napraviti kraljevski mauzolej koji bi se nalazio u Capilli Real, odnosno kraljevskoj kapeli, no u njoj su pokopani samo oni, dok su se kasniji vladari ipak odlučili za El Escorial. Inače, Kapela je spojena s Katedralom.

Gradnja je započela u gotičkom stilu, iako je renesansa već bila u punome zamahu. Stoga ne čudi što je kasniju fazu obilježila upravo renesansa, pa je Katedrala mješavina gotike i renesanse. Zanimljivo je da su bila planirana dva tornja, no sagrađen je samo jedan. Dva su razloga – jedan su oskudne financije, dok je drugi praktičnije prirode – stari temelji građevine nisu mogli izdržati dva tornja koja se krenulo graditi kasnije, pa je čak i preostali toranj niži nego što je izvorno planirano.

Posjet Katedrali, kao i Capilli Real, plaća se četiri eura. Studenti i stariji od 65 godina ostvaruju popust, dok je djeci do 10 godina starosti ulaz besplatan.

Provjerite cijene smještaja u Granadi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti