Madrid

Madrid možda nema Eiffelov toranj, Big Ben ili Koloseum, ali ima Palacio Real - najveću zapadnoeuropsku kraljevsku palaču, Prado - jedan od najboljih svjetskih muzeja, kultnu Plazu de Cibeles te stadion najtrofejnijeg svjetskog nogometnog kluba. A to nije ni približno sve što nudi španjolska prijestolnica.
Madrid Madrid

Madrid je jedan od onih gradova u kojima se naglašeno sudaraju tradicionalno i moderno. Hodajući po njegovim ulicama, primijetit ćete kako se često izmjenjuju povijesne znamenitosti i poslovne zgrade. To ćete lako doživjeti ako pređete put od Plaza de Espane do Plaza de Cibeles, jer ćete putem vidjeti svu monumentalnost i impresivnost madridskih trgova, palača i arhitekture općenito, ali istodobno i nove zgrade, pune raznih prodavaonica i ostalih zabavnih sadržaja.

Palacio Real, najveća zapadnoeuropska kraljevska palača, koja je zadivila i samog Napoleona, sagrađena je na mjestu maurskog dvorca, izgorjelog u požaru u 18. stoljeću. Uz palaču se nalaze i vrtovi, koji zaista plijene izgledom. Inače, kraljevska obitelj ovu palaču koristi samo u nekim prigodama, kao što su prijemi stranih državnika, a stalnu adresu ima u jednoj drugoj palači na rubu grada.

Obližnjom Plazom de Espana dominiraju dva nebodera i statua najpoznatijeg španjolskog književnika, Miguela Cervantesa, koji gleda na svoje likove, Don Quijotea i Sancha Panzu. Jedan od tih nebodera, Torre de Madrid, popularno zvan 'Žirafa', neko je vrijeme bio najviša betonska zgrada u svijetu!

Tu, na Španjolskom trgu, počinje Gran Via, najživlja gradska ulica. Ovdje se nalazi zgrada Telefonice iz koje je Ernest Hemingway slao izvještaje tijekom Građanskog rata. U to vrijeme Telefonica je bila najviša zgrada u gradu, ali i najdraža meta Francovih trupa.

Gran Via vas praktički dovede pred Plazu de Cibeles, gradski trg koji obiluje najljepšim znamenitostima. U sredini se nalazi fontana Cibele, božice plodnosti, a sama fontana je poznata po tome što ovdje navijači Real Madrida slave naslove. Ono što će vam vjerojatno još više zaokupiti pozornost zgrada je koja dominira cijelim trgom, Palacio de Comunicaciones. Ovo impozantno zdanje stvarno ostavlja bez riječi i svakako se potrudite vidjeti ga noću.

Pokraj trga nalazi se i muzej Prado, jedan od najboljih svjetskih muzeja. Tu ćete pronaći djela mnogih velikana, od kojih su Goya, El Greco, Velazquez i Rubens samo neki. U stalnoj kolekciji je 1500 slika, od njih 7000, koliko ih muzej posjeduje, jer jednostavno nema dovoljno mjesta za sve ih pokazati. Čuli ste da je Picassova Guernica u Madridu, ali ju nakon obilaska cijelog Prada niste našli? Za taj užitak morat ćete otići u Reina Sofiu, muzej koji je za modernu španjolsku umjetnost ono što je Prado za klasičnu.

Nemojte zaboraviti pogledati i 'medvjedića' od 20 tona, simbol Madrida. On se nalazi na Puerta del Sol, trgu koji je danas središte povijesnog dijela Madrida. Tu se nalazi i nulta točka, prigodno označena na podu, tj. mjesto od kojeg se računaju sve udaljenosti u španjolskoj mreži autocesta!

Madrid ne smijete napustiti a da ne osjetite draži španjolske tradicije i posjetite Plazu de Toros de Las Ventas, najveću arenu za borbe s bikovima ili flamenco show, plesnu poslasticu u jednom od brojnih restauranata s takvim programom. Za one koji vole noćni provod, Madrid nudi reputaciju jedne od klupskih meka, koja ga opravdano i prati. Priča se da se ljudi toliko vole zabavljati da u rane jutarnje sate nastaju prometni čepovi! Koliko u tome ima istine, provjerite sami. :)

Tu ćemo završiti svoj kratki pregled Madrida, jer nam se pišući događa ista stvar kao i pri posjetu ovom gradu. Ne ostavlja bez daha na prvi pogled, nisu vam ga puna usta, ali kako ga bolje upoznajete, sve vam je više prirastao srcu. A vjerujte, tada ćete imati o čemu pričati!

Provjerite cijene smještaja u Madridu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Madrid
Javni prijevoz u Madridu

Javni prijevoz u Madridu

Javni prijevoz u Madridu jedan je od najboljih u Europi. Sastoji se od metroa, autobusa, prigradske željeznice i lake željeznice.
Jeftini letovi iz/do Madrida

Jeftini letovi iz/do Madrida

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Madrida? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Madrida sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Madridu.

Klima i vrijeme u Madridu

Madrid je, klimatski gledano, grad pun ekstrema. Ljeti temperature dosežu i 40 °C, da bi zimi katkad čak i pao snijeg. Radi se o jednom od najosunčanijih glavnih gradova Europe, a pri vrhu u Europi...

Madrid Card

Madrid Card je kartica koja vam omogućuje ostvarivanje brojnih pogodnosti tijekom boravka u Madridu - besplatan ulaz u brojne gradske znamenitosti, besplatan javni prijevoz (opcionalno), popuste za...

Noćni život u Madridu

Madrid je grad izvrsnog noćnog života čiji stanovnici nerijetko uživaju do ranih jutarnjih sati, pa ih stoga i zovu 'gatos', tj. mačke.
Prijevoz do Madrida

Prijevoz do Madrida

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do glavnoga grada Španjolske. Saželi smo kako do Madrida vlakom i zrakoplovom.

Shopping u Madridu

Španjolska je u zadnjih desetak godina znatno pridonijela razvoju europske i svjetske modne scene, a marke poput Zare ili Manga postale su toliko tražene, da su gužve u njihovim prodavaonicama gotovo...
Shopping ulice u Madridu

Shopping ulice u Madridu

Glavne shopping ulice u španjolskom glavnom gradu koncentrirale su se oko Puerte del Sol, Gran Vije i gradske četvrti Salamanca.
Smještaj u Madridu

Smještaj u Madridu

Madrid obiluje smještajnim jedinicama, a novi hoteli i hosteli niču kao 'gljive poslije kiše'.

Što posjetiti (znamenitosti) u Madridu

Madrid je vrlo lijep i zanimljiv grad. Izdvojili smo neke znamenitosti koje biste svakako trebali obići za vrijeme svoga boravka u španjolskoj prijestolnici.
Suveniri u Madridu

Suveniri u Madridu

U Madridu će ljubitelji suvenira zasigurno doći na svoje, budući da je suvenirnica u samom centru, na potezu oko Puerta del Sol, Plaze Mayor, Calle Mayor i Palacio Real, barem 30-ak.