Javni prijevoz u Madridu

Javni prijevoz u Madridu jedan je od najboljih u Europi. Sastoji se od metroa, autobusa, prigradske željeznice i lake željeznice.
Javni prijevoz u Madridu Javni prijevoz u Madridu

Vrste javnog prijevoza u Madridu

Metro

Metro u Madridu (www.metromadrid.es) spada među deset najduljih metroa na svijetu. Odlično je osmišljen i izgrađen, pa tako s njegovih 12 linija možete obići sve bitne zanimljivosti, shopping zone, kao i autobusne ili željezničke kolodvore. Preko glavnog gradskog trga - Puerte del Sol, prolaze linije 1, 2 i 3. Postaje su označene crveno-plavo-bijelim znakom u obliku romba na kojemu piše 'Metro'. Unutrašnjost je uredna, s dobro označenim smjerovima kuda se treba kretati do željenog odredišta, čemu pomaže i govorni automat unutar vagona koji najavljuje svaku narednu postaju (špa. 'próxima estación...'). Radno vrijeme metroa je od 6:00 do 1:30 sati.

Gotovo sve postaje dio su jedne zone, označene slovom 'A'. Iznimka je nekolicina postaja na linijama 7 ('Metroeste'), 9 ('TFM'), 10 ('Metronorte'), 12 (Metrosur), ML2 (laka željeznica) i ML3 (laka željeznica), a one su posebno označene na kartama metroa. Iznimka je i prijevoz do Zračne luke Barajas. Za kretanje u svakoj zoni vrijede posebne cijene, a kada iz jedne zone ulazite u drugu plaća se cijena za 'zajedničku' kartu. Vrste karata i cijene možete provjeriti u tablici ispod teksta.

Laka željeznica (Metro Ligero)

Postoje i tri linije lake željeznice, koja se zapravo nadopunjuje s mrežom metroa. Zovu se ML-1, ML-2 i ML-3. Karte za metro dijelom vrijede i za laku željeznicu, ovisno o zonama u kojima se nalaze postaje. Više možete saznati u tablici ispod teksta.

Autobusi (EMT)

Uz metro, najvažniji su dio javnog prijevoza gradski autobusi (EMT, www.emtmadrid.es). Grad tako premrežuje više od 200 autobusnih linija, od kojih ih je skoro 40 noćnih ('Buhos'). Glavno prometno čvorište noću je Plaza de Cibeles.

Prigradska željeznica (Cercanias)

Madridom prometuje i devet linija prigradske željeznice, poznatih pod nazivom 'Cercanias' (www.renfe.com/viajeros/cercanias/madrid). Prepoznati ih možete po slovu 'C' ispred broja linije, npr. C-1. Iako su ove linije prije svega namijenjene boljem povezivanju prigradskih područja sa središtem grada, mogu biti odlična opcija i za vožnju u središtu grada. Linija C-1 vrlo je popularna, jer povoljno povezuje Zračnu luku Barajas sa središtem grada i kolodvorom Atocha.

Taksi

Taksiji u Madridu uglavnom su bijele boje. Postoje brojna taksi stajališta po gradu, a mnoga vozila kruže ulicama, pa jedino što trebati učiniti jest podignuti ruku i krenuti željenim putem. Cijena vožnje ovisi o dobu dana, tj. noći, ali uglavnom su povoljne, pogotovo ako se krećete u društvu te dijelite trošak.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Madridu

Vrsta karte Cijena
Redovna karta za metro za zonu A
Osnovna cijena odnosi se na prijevoz u duljini od jedne do pet postaja. Svaka sljedeća dodatno se plaća 0,10 €, sve do maksimalnih 2,00 € za putovanja dulja od devet postaja. Vrijedi za zonu A i liniju lake željeznice ML1.
1,50 € - 2,00 €
Redovna karta za metro za Metronorte, Metroeste i Metrosur
Koristi se za vožnju na dijelovima linija 7, 10 i 12.
1,50 €
Redovna karta za metro za TFM te linije ML1 i ML2
Koristi se za vožnju na dijelovima linija 9, ML1 i ML2.
2,00 €
Redovna karta za cijeli metro
Vrijedi na cijeloj mreži metroa, neovisno o zoni.
3,00 €
Karneti za 10 vožnji
Karneti omogućavaju 10 vožnji unutar mreže metroa. Pored cijene (u zagradi) naveden je i dio mreže na koji se odnosi cijena.
12,20 € (zona A i ML1)
12,20 € (TFM)
12,20 € (ML2 i ML3)
11,20 € (Metronorte)
11,20 € (Metroeste)
11,20 € (Metrosur)
Karnet za cijeli metro
Ovaj karneti omogućuje 10 vožnji unutar cijele mreže metroa, neovisno o zoni.
18,30 €
Nadoplata za prijevoz do zračne luke
Ova nadoplata omogućuje vam prijevoz do Zračne luke Barajas. Može se kupiti u obliku nadoplate ili kao 'paket' (redovna karta + nadoplata). Ovdje navodimo cijenu same nadoplate. Tako će vožnja do zračne luke koštati 4,50-6,00 €, ovisno odakle krećete.
3,00 €
Linija prigradske željeznice C-1
Cijena se odnosi na prijevoz od kolodvora Atocha do zračne luke Barajas.
2,60 €
Dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja karte. Postoje dvije inačice - zona A (poklapa se s istoimenom zonom javnog prijevoza, koja obuhvaća najveći dio metra, ML1, prigradsku željeznicu i EMT buseve) i zona T, koja obuhvaća znatno širi prostor, pa tako s njom možete putovati do Toleda, Aranjueza i El Escoriala. Ako namjeravate razgledavati mjesta oko Madrida, kartica za zonu T doista je izvrsna ponuda.
8,40 € (zona A)
17,00 € (zona T)
2-dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja karte te sljedeći dan. Vrijede iste odredbe kao i za dnevnu kartu.
14,20 € (zona A)
26,40 € (zona T)
3-dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja karte te sljedeća dva dana. Vrijede iste odredbe kao i za dnevnu kartu.
18,40 € (zona A)
35,40 € (zona T)
5-dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja karte te sljedeća četiri dana. Vrijede iste odredbe kao i za dnevnu kartu.
26,80 € (zona A)
50,80 € (zona T)
7-dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja karte te sljedećih šest dana. Vrijede iste odredbe kao i za dnevnu kartu.
35,40 € (zona A)
70,80 € (zona T)
Karta za EMT autobuse
Presjedanje nije dopušteno.
1,50 €
Karnet s 10 karata za EMT autobuse
Omogućuje 10 vožnji EMT-ovim autobusima. Presjedanja nisu dopuštena.
12,20 €
Karnet s 10 karata s presjedanjem za EMT autobuse
Omogućuje 10 vožnji EMT autobusima. Dopušteno je jedno presjedanje na drugi EMT autobus. Vožnja mora biti dovršena tijekom 60 minuta od prvog poništavanja karte (od početka prve vožnje).
18,30 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Madridu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti