Katedrala (Catedral de la Almudena)

Madridska katedrala, posvećena Majci Božjoj, tj. Djevici od Almudene, ima zanimljivu priču vezanu uz samu izgradnju. Naime, radi se o Katedrali dovršenoj tek 1993. godine, a gradnja je počela relativno nedavno, uzimajući u obzir druge europske katedrale.
Katedrala (Catedral de la Almudena) Katedrala (Catedral de la Almudena)

Zaplet počinje sredinom 16. stoljeća, kad je Madrid postao glavni grad Španjolske. Kralj Filip II. htio je sagraditi katedralu, no iz raznih razloga to se tada nije moglo ostvariti, velikim dijelom zahvaljujući tome što je nadbiskupija imala sjedište u Toledu te se protivila izgradnji još jedne katedrale.

Krajem 19. stoljeća stvari su se poklopile, Madrid iz Toleda dobiva dozvolu za početak izgradnje crkve posvećene Djevici od Almudene, a radovi konačno započinju 1883. godine. Godinu kasnije Madrid odlukom pape Lava XIII. dobiva status biskupije te je odlučeno da se krene u izgradnju katedrale, a ne crkve, što je zahtijevalo prilagodbu nacrta kako bi se naglasila važnost novog objekta.

Izgradnja je napredovala polako, a španjolski građanski rat je na neko vrijeme u potpunosti zaustavio radove. Almudena je završena 1993. godine, a iste godine ju je posvetio papa Ivan Pavao II. Time je Madrid okončao zanimljivu situaciju da glavni grad jedne izrazito katoličke države nema svoju katedralu.

Inače, gradnja je započeta u neogotičkom stilu, da bi ga se kasnije kombiniralo i s neoklasikom s ciljem postizanja bolje usklađenosti sa susjednom Kraljevskom palačom (Palacio Real). Unutrašnjost je također zanimljiva, a možete posjetiti i muzej koji se ondje nalazi (museocatedral.archimadrid.es). Cijena posjeta je 4-6 eura, a u nju je uključena i mogućnost posjeta kupoli, odakle se pruža odličan pogled na Madrid.

Provjerite cijene smještaja u Madridu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti