Muzej Prado

Muzej Prado najpoznatiji je španjolski muzej, kao i jedan od najboljih svjetskih muzeja takve vrste. Posjeduje uistinu impozantnu kolekciju umjetnina - više od 4000 slika španjolskih umjetnika, preko 2000 djela flamanskih i talijanskih slikara, više od 300 slika francuskih umjetnika, a tu su i brojna druga vrhunska djela.
Muzej Prado Muzej Prado

Ljubitelji skulptura također mogu uživati u Pradu, s obzirom da je u kolekciji oko tisuću skulptura, od grčkih i rimskih, preko renesansnih do onih iz 18. stoljeća. Tu su i tisuće crteža, točnije oko 8000 njih, a možete uživati i u drugim predmetima, poput kovanica, keramičkih ili porculanskih predmeta itd. Uistinu impresivno!

S obzirom na ograničen prostor, sva djela nije moguće izložiti. Upravo zbog golemog opsega umjetničke građe, kompleks Prada se stalno širi i nadograđuje, pa bi se danas moglo reći da sačinjava čitavu manju gradsku četvrt.

Gradnja muzeja započela je krajem 18. stoljeća, kao dio plana kralja Karla III., koji je monumentalnim građevinama htio Madrid učiniti ravnopravnim Parizu, Rimu ili Londonu. Prado je otvoren 1819. godine, za vladavine Ferdinanda VII., a fond muzeja činila je kraljevska kolekcija, pa se muzej isprva i zvao Kraljevski muzej slikarstva i skulpture.

Ubrzo se shvatilo da je Prado premalen, a prva proširenja počela su početkom 20. stoljeća. Nedostatak prostora kao da obilježava povijest Muzeja, pa su tako proširenja i preseljenja kolekcija bila vrlo česta. Jedno od takvih premještanja zbilo se 1992. godine, kad je Prado napustila slavna Picassova Guernica, kao i ostala djela nastala tijekom 20. stoljeća. Ona su postala osnova za kolekciju obližnjeg Muzeja Reina Sofia.

Prado je dom mnogim vrhunskim djelima. Velazquezovo najznačajnije djelo, 'Las Meninas', nalazi se ondje, možete vidjeti i najpoznatije El Grecovo djelo - 'Portret plemića s rukom na prsima', zatim Rafaelovog 'Kardinala', Goyine slike 'Gola Maya', 'Portret obitelji Karla IV' i 'Treći svibnja 1808.', 'Vrt naslada' Hieronymusa Boscha itd. Impresivnom popisu slavnih autora djela smještenih u Pradu tu ni približno nije kraj, a izdvojit ćemo Tiziana, Tintoretta, Caravaggia, Botticellia, Rubensa, Rembrandta i Dürera.

Cijene ulaznica

Ulaz u Prado plaća se po cijenama navedenima u nastavku, no postoje i razdoblja kada u njega možete ući besplatno. Detalje možete vidjeti u sljedećoj tablici.

Besplatan ulaz u Prado za sve
Besplatno u Prado možete ući od ponedjeljka do subote od 18:00 do 20:00 te nedjeljom i blagdanima od 17:00 do 19:00.
Cijena: Besplatno
Ulaznica za Prado
Kupi ›
Cijena: 15,00 EUR
Ulaznica za Prado po sniženoj cijeni
Kupi ›
Ovu vrstu ulaznice mogu kupiti osobe dobi iznad 65 godina, članovi velikih obitelji i korisnici iskaznica za mlade
Cijena: 7,50 EUR
Besplatna ulaznica za Prado za određene skupine
Kupi ›
Pravo na besplatan ulaz u Prado imaju djeca i mladi dobi do 18 godina, studenti dobi do 25 godina i osobe s invaliditetom
Cijena: Besplatno
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
19. 11. 2019.

Provjerite cijene smještaja u Madridu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti