Muzej Prado

Muzej Prado najpoznatiji je španjolski muzej, kao i jedan od najboljih svjetskih muzeja takve vrste. Posjeduje uistinu impozantnu kolekciju umjetnina - više od 4000 slika španjolskih umjetnika, preko 2000 djela flamanskih i talijanskih slikara, više od 300 slika francuskih umjetnika, a tu su i brojna druga vrhunska djela slikarske umjetnosti.
Muzej Prado Muzej Prado

Ljubitelji skulptura također mogu uživati u Pradu, s obzirom da je u kolekciji oko tisuću skulptura, od grčkih i rimskih, preko renesansnih do onih iz 18. stoljeća. Tu su i tisuće crteža, točnije oko 6000 njih, a možete uživati i u drugim predmetima, poput kovanica, keramičkih ili porculanskih predmeta itd. Uistinu impresivno!

S obzirom na ograničen prostor, sva djela nije moguće izložiti. Upravo zbog golemog opsega umjetničke građe, kompleks Prada se stalno širi i nadograđuje, pa bi se danas moglo reći da sačinjava čitavu manju gradsku četvrt.

Gradnja muzeja započela je krajem 18. stoljeća, kao dio plana kralja Karla III., koji je monumentalnim građevinama htio Madrid učiniti ravnopravnim Parizu, Rimu ili Londonu. Otvoren je 1819. godine, za vladavine Ferdinanda VII., a fond muzeja činila je kraljevska kolekcija, pa se muzej isprva i zvao Kraljevski muzej slikarstva i skulpture. Ubrzo se shvatilo da je Prado premalen, a prva proširenja počela su početkom 20. stoljeća. Nedostatak prostora kao da obilježava povijest Muzeja, pa su tako proširenja i preseljenja kolekcija bila vrlo česta. Jedno od takvih premještanja zbilo se 1992. godine, kad je Prado napustila slavna Picassova Guernica, kao i ostala djela nastala tijekom 20. stoljeća. Ona su postala osnova za kolekciju obližnjeg Muzeja Reina Sofia.

Prado je dom mnogim vrhunskim djelima. Velazquezovo najznačajnije djelo, 'Las Meninas', nalazi se ondje, možete vidjeti i najpoznatije El Grecovo djelo - 'Portret plemića s rukom na prsima', zatim Rafaelovog 'Kardinala', Goyine slike 'Gola Maya', 'Portret obitelji Karla IV' i 'Treći svibnja 1808.', 'Vrt naslada' Hieronymusa Boscha itd. Impresivnom popisu slavnih autora djela smještenih u Pradu tu ni približno nije kraj, a izdvojit ćemo Tiziana, Tintoretta, Caravaggia, Botticellia, Rubensa, Rembrandta i Dürera.

Cijena redovne ulaznice je 8 eura, no mnogo je načina za proći jeftinije. Mladi do 25 godina izvan Europske Unije plaćaju 4 eura, jednako kao i mladi s raznim iskaznicama (npr. ISIC). Ući možete čak i besplatno i to svaki dan od utorka do subote, u razdoblju od 18h do 20h te nedjeljom od 17h do 20h. Besplatan upad moguć je i 2. svibnja, 12. listopada, 19. studenog, 6. prosinca i na Međunarodni dan muzeja i to za cijelog radnog vremena.

Provjerite cijene smještaja u Madridu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti