Puerta del Sol

Plaza del Sol najpoznatiji je madridski trg, a nalazi se vrlo blizu drugom, također vrlo poznatom, trgu - Plaza Mayor. Na tom mjestu su se nekoć nalazila istočna gradska vrata, a na njima je bio prikaz sunca (španj. sol), te je tako Puerta del Sol i dobila ime.
Puerta del Sol Puerta del Sol

Danas je Puerta del Sol središte madridskog života, stalno vrvi ljudima i sve je nekako puno energije. Zgodan simbolički prikaz važnosti ovoga trga jest i tzv. Točka nultog kilometra, koja označuje središnje mjesto španjolske cestovne mreže.

Trgom dominira 'Casa de Correos', nekoć zgrada Pošte, a danas sjedište madridske lokalne samouprave. Građevina je znamenita po satu koji se na njoj nalazi, najpoznatijem po tome što ga milijuni pogleda obasipaju na novogodišnju večer, jer se upravo on smatra 'službenim brojačem'. Uz taj sat veže se zanimljiva tradicija. Naime, kad započne Nova godina, ljudi pojedu po jedno zrno grožđa za svaki otkucaj sata (12 puta), a vjeruje se da to donosi sreću u ostatku godine.

Na Puerta del Sol nalazi se i simbol Madrida - brončani spomenik medvjeda koji jede sa stabla jagode (El Oso y El Madrono). Isti simbol nalazi se i na madridskom grbu. Postoje određene dvojbe oko toga što je zapravo prikazano, jer mnogi smatraju da se ne radi o stablu jagode, nego srodnoj biljci koja je nekoć u izobilju rasla na području Madrida, a postoje i pristalice teorije po kojoj je madridski simbol isprva prikazivao medvjedicu, a ne mužjaka.

Provjerite cijene smještaja u Madridu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti