Gastronomija u Sevilli

Kao i drugdje u Andaluziji, gastronomija se temelji na tapasima, raznolikim predjelima, odnosno međuobrocima. Nažalost, oni danas više nisu besplatni kao što su nekoć bili i tradicije se pridržavaju jedino u Granadi, gdje ih i danas poslužuju besplatno uz piće.
Gastronomija u Sevilli Gastronomija u Sevilli

Tapase možete naći posvuda, no najviše ih ima u središtu grada.

Jedno od najprometnijih područja jest ono oko same Katedrale. Izbor je raznolik, no i cijene su najviše, pa tu svaka tapa uglavnom košta od 2,5 eura naviše. Također, pripazite na to je li cijena jednaka za samostalno posluživanje i ako vam konobar donese jelo. Naime, neki će vam restauranti ovo drugo dodatno naplatiti.

Štoviše, cijela četvrt u kojoj se nalazi katedrala, Santa Cruz (Barrio Santa Cruz), poznata je po tapas barovima. Tijekom šetnje po njenim uskim uličicama vidjet ćete ih mnoštvo, a što ste dalje od katedrale i neke veće znamenitosti, a ulica je manje prometna, cijene će, očekivano, biti nešto niže.

Oko pet minuta hoda od katedrale prema sjeverozapadu nalazi se Plaza del Salvador, gdje je također mnoštvo mjesta gdje možete jesti tapase. Stotinjak metara istočno nalazi se Alfalfa, još jedan 'kvart' gdje možete dobro pojesti.

Tapa u Sevilli prosječno košta od 1,50 do 3,00 eura. U središtu su cijene više, pa ćete u nekim luksuznijim barovima platiti i oko 4,00 eura. Cijene pića kreću se od oko 2,00 eura naviše. Popularan izbor razna su domaća vina, kao i sherry, pojačano vino koje se proizvodi u obližnjem Jerez de la Fronteri i okolici.

Neki od poznatih lokalnih specijaliteta su flamenco jaja (huevos a la flamenca), odnosno jaja zapečena u umaku od rajčica pomiješanom sa šunkom, kobasicama i začinima, te bikov rep (rabo de toro). Popularan je i sveprisutni gazpacho, kao i mediteranska kuhinja općenito – pržene ribe, sir i pršut, razne salate itd.

Ako tražite nešto slatko, zgodno mjesto je Horno de San Buenaventura, kombinacija pekare, slastičarnice i restauranta, gdje ćete zapravo pronaći sve što vam treba za manji ili veći obrok. Hranu možete uzeti i 'za van', a izbor je vrlo šarolik. Mjesto je posebno popularno u vrijeme doručka, kad je terasa puna gostiju. S obzirom da je San Buenaventura dosta prometno mjesto, obično trebate malo pričekati dok vas posluže. Ako nemate namjeru dulje sjediti, možda je bolje zaputiti se unutra i odabrati svoje jelo. Cijene su prosječne za središte Seville.

Provjerite cijene smještaja u Sevilli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti