Javni prijevoz u Sevilli

Sevilla, barem njen povijesni dio, mali je grad i najbolje ju je istraživati pješice. Ipak, ako ste smješteni negdje dalje od središta mjesta ili ste jednostavno preumorni od hodanja, vjerojatno će vam trebati usluge javnoga prijevoza. U Sevilli se on sastoji od gradskih autobusa, metroa, tramvaja i prigradske željeznice.
Javni prijevoz u Sevilli Javni prijevoz u Sevilli

Metro u Sevilli

Metro (www.metro-sevilla.es) se trenutačno sastoji samo od jedne linije i vjerojatno vam neće previše koristiti. Njegova popularnost sigurno će rasti kako se budu gradile ostale linije (planirano ih je četiri). Trenuačno je najkorisniji za dolazak do postaje San Sebastian (Prado) i željezničkog kolodvora San Bernardo, koji se uglavnom koristi za prigradske vlakove.

Postaje metroa podijeljene su u tri zone (nulta, prva i druga) te će vam o kretanju unutar njih ovisiti cijena prijevoza. Prije nego što uđete u metro, poželjno je kupiti vrijednosnu karticu 'BonoMetro', koja košta jedan euro i donosi velike popuste. Nakon toga, slijedi 'punjenje' kartice i kupnja prijevoznih karata. Na odlasku iz Seville, vrijednosnu karticu možete vratiti na 'otkupnim automatima' i dobiti natrag uplaćeni euro. Karticu BonoMetro može se napuniti minimalno s 10 i maksimalno s 50 eura. Može je koristiti i više osoba. Osnovna inačica ne dozvoljava presjedanja na druga prijevozna sredstva ('sin transbordo'), ali postoji i verzija koja dopušta presjedanja (Bono con transbordo).

Cijena vožnje ovisi o preskakanjima ('salto/hop') između različitih zona. Tako npr. ako putujete iz nulte u drugu zonu radite dva 'salta/hopa'. Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Sevilli možete pogledati u tablici ispod teksta.

Presjedanja na druga prijevozna sredstva omogućuje vam kartica 'Bono con Transbordo'. Sustav i cijene isti su kao kod prethodne kartice. Presjedanje je moguće ako putovanje traje do dva sata, pa tako npr. za prijevoz do konačnog odredišta možete koristiti i bus ili tramvaj.

Autobusi u Sevilli

Najpopularnija vrsta javnog prijevoza jesu gradski autobusi (www.tussam.es). Oni s više od 40 linija učinkovito premrežuju cijeli grad. Između odredišta se, zbog malih udaljenosti, obično stiže brzo, što metro uglavnom čini nepotrebnim. Autobus je i jeftiniji od metroa. Karte možete kupovati gotovinom ili korištenjem vrijednosne kartice 'Multiviaje', koja je detaljnije opisana ispod.

Tramvaji u Sevilli

Tramvaj (www.tussam.es), ima samo jednu liniju, a ona povezuje trg Plaza Nueva sa željezničkom postajom San Bernardo. Putem staje i kod autobusnog terminala San Sebastian (Prado). Cijene su jednake kao i za autobusne karte. Usluga prijevoza tramvajem u Sevilli poznata je pod nazivom 'Metro Centro', pa je nemojte pomiješati s podzemnom željeznicom.

Kartica 'Multiviaje'

Uz vrijednosne kartice 'BonoMetro' i 'Bono con transbordo', koje izdaje 'Metro de Sevilla', postoji i kartica 'Multiviaje', koju izdaje Tussam, operater autobusnih i tramvajskih linija u Sevilli. 'Multiviaje' se mora napuniti s minimalno šest eura (sedam ako je koristite za karte s presjedanjima), a maksimalno je na nju moguće prebaciti pedeset eura. Za razliku od kartice 'Bono con transbordo', presjedati se može samo između autobusa i tramvaja, no zato su karte nešto jeftinije od karata za metro. Kartica se plaća 1,50 eura, a taj iznos na odlasku iz Seville možete dobiti natrag ako vratite vrijednosnu karticu.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Sevilli

Vrsta karte Cijena
Redovna karta za metro
Vrijedi 90 minuta od poništavanja.
1,35 € (0 'salta')
1,60 € (1 'salto')
1,80 € (2 'salta')
Redovna karta za metro uz karticu 'BonoMetro'
Vrijedi 90 minuta od poništavanja.
0,82 € (0 'salta')
1,17 € (1 'salto')
1,37 € (2 'salta')
Redovna karta za metro uz karticu 'Bono con transbordo'
Karta vrijedi za sva prijevozna sredstva seviljskog javnog prijevoza (autobus, tramvaj i metro). Vrijedi 90 minuta od poništavanja.
0,82 € (0 'salta')
1,17 € (1 'salto')
1,37 € (2 'salta')
Dnevna karta za metro
Vrijedi na dan poništavanja karte. Nije prenosiva.
4,50 €
Redovna karta za autobus/tramvaj
1,40 €
Redovna karta za autobus/tramvaj uz karticu 'Multiviaje'
0,69 € (bez presjedanja)
0,76 € (s presjedanjem)
Dnevna karta za autobuse i tramvaje
Vrijedi za neograničen broj vožnji na dan poništavanja karte.
5,00 €
3-dnevna karta za autobuse i tramvaje
Vrijedi za neograničen broj vožnji na dan poništavanja karte te tijekom sljedeća dva dana.
10,00 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Sevilli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti