Parque de Maria Luisa

Sevilla je 1929. godine bila dom velikoj Ibero-američkoj izložbi, gdje se uz Španjolsku i Portugal predstavilo petnaestak zemalja iz Sjeverne i Južne Amerike. Pripreme su počele već početkom stoljeća, pa je tako ubrzo uslijedila i gradnja središnjega parka u kojemu i oko kojega se izložba održavala – Parka Marije Luize (Parque de Maria Luisa).
Parque de Maria Luisa Parque de Maria Luisa

Danas je to glavna gradska zelena površina, prošarana uličicama uz koje su zasađeni bogati drvoredi. Po cijelom parku 'razbacane' su fontane i jezerca, čak i umjetni slap. Kako su na Izložbi gostovale razne gostujuće zemlje, tako su sagrađeni i paviljoni u kojima su se one predstavljale te većinu njih i danas možete vidjeti s natpisima zemalja na koje se odnose. Većina građevina unutar Parka Marije Luize danas se koristi za različite lokalno-regionalne ili državne ustanove.

Plaza de Espana

Svakako najspektakularniji dio Parka jest Plaza de Espana, trg koji oduzima dah i možda najljepše mjesto u Sevilli. Građen je u obliku polukruga većim dijelom omeđenog arkadama, dok otvorenu stranu gotovo pa 'zatvara' dio kanala dugog oko 500 metara. Po istome je moguće i veslati, a na raspolaganju vam je najam brodića za veslanje ili motorne barke.

U sredini se nalazi velika fontana, dok kanal prelaze četiri mosta. Uz arkade se nalaze desetci klupica ukrašenih azulejo pločicama. Svaka predstavlja jednu od španjolskih provincija, a uz njih se nalazi i karta s prikazom mjesta o kojemu je riječ.

Na Plaza de Espanu imuni nisu ostali niti filmski redatelji, pa su se ondje, među ostalima, snimali 'Lawrence od Arabije' i 'Zvjezdani ratovi: Napad klonova'.

Plaza de America

Južno od Španjolskoga trga nalazi se Plaza de America, drugi trg u Parku. On vas se vjerojatno ne će dojmiti poput Plaze de Espana, ali to ne ćemo pripisati nedostatku ljepote, nego impresivnosti Španjolskoga trga. Na ovome trgu nalaze se tri paviljona korištena za Iberoameričku izložbuKraljevski paviljon, Arheološki muzej (www.juntadeandalucia.es/cultura/museos/MASE) te Muzej umjetnosti i pučkih običaja (www.museosdeandalucia.es/cultura/museos/MACSE).

Navedene građevine zauzimaju tri strane, dok se između njih, u sredini Trga, nalazi omaleno jezerce. Odmah pokraj njega okuplja se i mnoštvo bijelih golubova. Nevjerojatno su pitomi i bez problema će vam sletjeti na ruku ili rame u potrazi za hranom, a zanimljivo je da su i oni 'povezani' s izložbom iz 1929. godine – radi se o potomcima bijelih golubova koje su tom prilikom darovali Filipini.

Provjerite cijene smještaja u Sevilli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti