Seviljska katedrala

Najpoznatija gradska znamenitost, bez ikakve sumnje, velebna je Seviljska katedrala sa Giraldom, odnosno pripadnim zvonikom. Najveća je to crkva u Španjolskoj, ali i jedna od najvećih u svijetu.
Seviljska katedrala Seviljska katedrala

Sagrađena je povrh nekadašnje maurske džamije. Džamija je nakon potresa u 14. stoljeću bila u vrlo lošem stanju i nužno je zahtijevala obnovu. Novi, španjolski vladari zadržali su prekrasni zvonik La Giralda, najbolji primjer minareta iz razdoblja dinastije Almohad, koja je Sevillom te jugom Španjolske i Portugala vladala sve do sredine 13. stoljeća. Iz maurskoga doba ostao je i Patio de los Naranjos, odnosno dvorište s narančama u kojemu su Muslimani nekoć prali ruke i noge prije vjerskih obreda.

La Giralda je tijekom vremena mijenjala svoju visinu. Prva je uslijedila još u 14. stoljeću, nakon što je u potresu uništen blještavi vrh tornja. Druga, mnogo značajnija, uslijedila je u drugoj polovici 16. stoljeća. Tada je Hernan Ruiz, arhitekt koji je radio na Katedrali, dotadašnji 'krov' s postoljem zamijenio vrhom u renesansnom stilu. On završava vjetrokazom (giraldillo), po kojemu je toranj i dobio današnje ime.

Impozantna veličina Katedrale posljedica je želje za pokazivanjem moći i bogatstva nakon rekonkviste. Gradnja je započela početkom 15. stoljeća, a potrajala je nešto više od 100 godina. Nakon dovršetka, ova gotička građevina postala je najveća katedrala na svijetu i zasigurno je na posjetitelje Seville ostavljala prilično snažan dojam, kao što to uostalom čini i danas.

U njoj su pohranjeni i posmrtni ostatci Kristofora Kolumba, oko kojih se dugo vodila polemika je li to stvarno njegovo tijelo. Naime, u Dominikanskoj Republici također tvrde da imaju Kolumbovo tijelo, no DNA testovi početkom ovog stoljeća na kraju su potvrdili da je Kolumbo pokopan upravo u Seviljskoj katedrali.

Posjet Katedrali plaća se osam eura, a karta omogućuje i uspon na Giraldu, odakle se pruža nenadmašan pogled na Sevillu. Studenti do 25 godina starosti i umirovljenici imaju pravo na popust te njih karta košta tri eura.

Provjerite cijene smještaja u Sevilli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti