Toledo

Nekoć glavni španjolski grad i član popisa UNESCO-ove svjetske baštine, pravi je dragulj u španjolskoj kruni! Tek 70-ak kilometara udaljen od Madrida, predstavlja nezaobilazno mjesto za jednodnevni izlet.
Toledo Toledo

Toledo je prije svega grad prebogate povijesti. Sveti grad, Imperijalni grad, Grad triju kultura... dug je popis naziva, što samo odražava kulturno bogatstvo ovog mjesta.

Od osnutka je uživao veliko značenje, ponajviše zahvaljujući iznimnom strateškom položaju, odakle se odlično kontrolira središnji dio Pirinejskog polutoka.

Brežuljci Toleda s tri su strane okruženi rijekom Tajo, svakako ne najljepšom rijekom koju ćete vidjeti. Krajolikom dominiraju Alcazar, prva četverokutna tvrđava s tornjevima na svakom uglu, i impozantna Katedrala, posebno lijepa po noći, zbog odličnog osvjetljenja. To je, po veličini, druga katedrala u Španjolskoj, odmah nakon one u Sevilli, a gradila se gotovo tri stoljeća! U njoj možete pronaći djela nekih velikih umjetnika, kao što su Goya i El Greco.

Prizor koji ugledate pri dolasku u grad, brdo načrčkano poviješću - stare kamene kuće, tornjevi, crkve, džamije, sinagoge - rijetko koga će ostaviti ravnodušnim! Već na ulazu vas dočekuju brojna impoznatna vrata, od kojih izdvajamo Puerta Nueva de Bisagra, koja su sagradili Mauri, renovirali Španjolci u 16. stoljeću, a izgledaju poput malog dvorca.

Hodajući uskim ulicama Toleda zaista možete osjetiti duh nekih davnih vremena, mističnost Svetoga grada! Ovaj naziv grad duguje tome što su ga osvajale i nastanjivale tri kulture - kršćani, muslimani (Mauri) i židovi.

Procvat je zapravo doživio za tri stoljeća vladavine Maura, koji su prakticirali, za tadašnje vrijeme, prilično neuobičajenu vjersku toleranciju. Sve su religije živjele miran suživot, što je dovelo do toga da ćete na tako malom prostoru vidjeti kombinaciju renesansnih crkava, sinagoga i džamija. Arapi su izvršili i veliki utjecaj na znanost, ne samo Toleda, nego i cijele Europe. Naime, nakon pada Maura sačuvani su njihovi spisi koji su se nalazili u toledskoj knjižnici, za koje su mnogi vjerovali kako su izgubljeni. Tu su bila djela velikih grčkih filozofa, ali i arapskih znanstvenika.

Padom Toleda u 11. stoljeću u ruke kralja Leona i Kastilje, postaje prijestolnicom Kastilje, a nakon ujedinjenja s Aragonom, početkom 16. stoljeća, i cijele Španjolske. Taj je status uživao do 1565. godine, kad je Madrid postao glavnim gradom svih Španjolaca.

No 16. stoljeće nije donijelo samo politička prevrtanja, već i El Greca, slavnog grčkog umjetnika, koji je svoja najbolja djela ostvario u Toledu, a dio ih se danas čuva u njegovoj kući-muzeju u samome gradu. El Greco je stvorio mnoga mračna djela, zagonetna, čime je samo dodao dodatnu dozu mističnosti ovom gradu, a kažu i da je bio inspiracija velikom Picassu.

Spomenimo i da se ovdje održalo dosta crkvenih koncila, a toledski nadbiskup je dugo vremena bio vrhovni biskup Španjolske te se Toledo i danas smatra crkvenim središtem te države.

Imperijalni grad čuven je po proizvodnji čelika i po mačevima od istog materijala. Danas se njime koriste i u Hollywoodu, a vi ga se možete dokopati po cijeni od stotinjak eura naviše, dok se kopije mogu naći već za 10-ak eura. Kako biste bili sigurniji da je riječ o originalu, potražite natpis 'Made in Spain', jer na mnogima piše Toledo, što vam nikako ne garantira da zaista i jesu odatle!

I možda da vas upozorimo da vam jedan dan nije dosta za detaljno upoznavanje Toleda. Uostalom, kažu da su noći u ovom gradu posebne, jer nema gužve i toliko turista, a prazne vas ulice vraćaju u neka davna, zaboravljena vremena!

Provjerite cijene smještaja u Toledu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Toledo
Jeftini letovi iz/do Toleda

Jeftini letovi iz/do Toleda

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Toleda? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.
Smještaj u Toledu

Smještaj u Toledu

Toledo je turistima jedno od omiljenih odredišta u središnjoj Španjolskoj, pa je ponuda hotela i ostalih smještajnih objekata vrlo dobra.