Švicarska

Švicarska zastava
* SB = Svjetska banka (WorldBank.org)
Stanovnika
7,90 mil. (2011., SB)
Površina
41.280 km2 (SB)
Glavni grad
Bern
Jezik
Njemački, francuski, talijanski, retoromanski
Pozivni broj
+41
Domena
.ch
BDP po stanovniku (PPP)
39.412 USD (2011., SB)
Valuta
Švicarski franak (CHF)
Švicarska (odredišta)

Bellinzona

Volite li onaj osjećaj kada vas neko mjesto ostavi bez daha, a da to zapravo niste očekivali? Upravo takva je Bellinzona, glavni i najupečatljiviji grad švicarskog kantona Ticino.

Bern

Bern, glavni grad Švicarske, teško je ne zavoljeti. Izvrsno očuvana povijesna jezgra jedna je od najljepših među značajnijim europskim gradovima, a sve to dopunjeno je nekim posebnim šarmom kojim taj grad odiše.

Broc

Jeste li ikada kao dijete maštali o odlasku u tvornicu čokolade? S godinama ta želja možda splasne, no i odrasli će rijetko odbiti mogućnost odlaska u glavnu tvornicu najstarijeg proizvođača čokolade u Švicarskoj, zemlji koju se uz Belgiju smatra prijestolnicom te slastice.

Bulle

U kantonu Fribourg, nedaleko od Ženevskog jezera, nalazi se regija Gruyere, poznata kao jedno od švicarskih gastronomskih središta. Bulle je najveće mjesto u Gruyeresu, ujedno i odlična baza za istraživanje ostatka regije.

Fribourg

Među svim švicarskim zanimljivim gradovima, teško se izboriti za svoje mjesto. Tako je i Fribourg, glavni grad istoimenog kantona, relativno nepoznat široj turističkoj javnosti. Prava šteta, jer radi se o vjerojatno najbolje očuvanom srednjovjekovnom mjestu u Švicarskoj, pa i mnogo šire.

Harder Kulm

Švicarska je prepuna planinskih vrhunaca s kojih se pruža pogled koji oduzima dah, a jedno od takvih mjesta je i Harder Kulm.

Interlaken

Švicarska je prepuna malih mjesta koja turisti vole posjećivati iz različitih razloga. Interlaken je jedno od njih.

Lavaux

Lavaux je vinorodno područje koje se prostire na 30-ak kilometara između Lausanne i Montreuxa. Njegovi prepoznatljivi vinogradi koji se strmo spuštaju prema Ženevskom jezeru jedna su od najljepših i najpoznatijih švicarskih vizura.

Lugano

Tamo gdje švicarsku hladnoću zamjenjuje mediteransko sunce, a zrakom umjesto njemačkog ili francuskog odzvanja talijanski jezik, smjestio se Lugano. Najveći grad pokrajine Ticino poznat je po svojem opuštenom ugođaju te prekrasnim planinama i istoimenom jezeru uz čije se obale smjestio.

Montreux

Na istočnoj strani Ženevskog jezera, između jezerskog plavetnila i bijelih alpskih vrhova, nalazi se Montreux. Grad je to poznat po jednoj od najljepših švicarskih šetnica, ali i najposjećenijem povijesnom spomeniku u državi te prirodnim ljepotama koje ga okružuju.

Neuchatel

Na obali najvećeg jezera u potpunosti smještenog u Švicarskoj, Neuchatela, smjestilo se istoimeno mjesto, ujedno i sjedište kantona koji se, pogađate, također zove Neuchatel.

Sion

Jedan od najstarijih švicarskih gradova danas je jedno od najzanimljivijih odredišta u toj prekrasnoj zemlji. 'Grad četiriju dvoraca' izuzetno je slikovito i šarmantno mjesto te predstavlja izvrsnu destinaciju barem za jednodnevni izlet.

Spiez

Na obali prelijepog jezera Thun, u omanjem zaljevu, smjestio se slikoviti gradić Spiez.

Ženeva

Od svih švicarskih gradova Ženeva je nekako najkompletnija. Moderna i tradicionalna, užurbana i opuštena, zanimljiva i dosadna, ekskluzivna i pristupačna. Ženevu doista možete doživjeti na mnogo različitih načina, ali je teško poreći da ima sve što je jednom gradu potrebno da bude turistički dragulj.

Zürich

Najveći švicarski grad pomalo je u sjeni brojnih drugih turistički atraktivnih mjesta u Švicarskoj, ali ako ste već u Švicarskoj bilo bi šteta ne vidjeti kakve to adute ovaj grad smješten na istoimenom jezeru ima u 'borbi' za goste.