Bellinzona

Volite li onaj osjećaj kada vas neko mjesto ostavi bez daha, a da to zapravo niste očekivali? Upravo takva je Bellinzona, glavni i najupečatljiviji grad švicarskog kantona Ticino.
Bellinzona Bellinzona

Bellinzona je kroz povijest uživala veliku važnost zbog svojeg položaja na važnom prolazu između Alpa i sjeverne Italije. To joj je priskrbilo brojne sukobe između milanskih vojvoda i snaga Švicarske konfederacije. Naposljetku je Bellinzona ušla u sastav Švicarske, no do danas prevladava talijanski utjecaj.

Već u 4. stoljeću bilo je to važno mjesto, iako se zapravo radilo tek o utvrdi preteči današnjeg Castelgrandea. Tijekom 11. i 12. stoljeća bila je pod kontrolom biskupa i plemićkih obitelji Coma, no u 13. stoljeću veliku želju za njenim osvajanjem iskazali su milanski vojvode. U tom razdoblju svoj današnji oblik dobio je Castelgrande, a izgrađen je i dvorac Montebello.

Promjene dolaze kada su milanski vladari, obitelj Visconti, prvo 1335. godine osvojili Como i tamošnju plemićku obitelj Rusca natjerali na bijeg u Bellinzonu, ali i njen pad bio je samo pitanje vremena. Tako su Viscontiji 1340. godine pod svoju vlast stavili i Bellinzonu, no Ruscama su ostavili dvorac Montebello.

Grad je tada konačno dobio željeno razdoblje kakve-takve stabilnosti i mira, što mu je omogućilo velik napredak, pogotovo nakon premošćivanja prijevoja sv. Gottarda (Sankt Gotthard) koje je otvorilo dotad neslućene mogućnosti za trgovinu.

Veći dio 15. stoljeća obilježila je gradnja novih i učvršćivanje postojećih vojnih građevina, pa je upravo tada Bellinzona dobila današnje karakteristične vizure s tri impresivna dvorca i jednako upečatljivim obrambenim zidinama. Istodobno se razvijao i život u gradu, pa je u to vrijeme rastao i trg Piazza Nosetto, tadašnje i današnje središte lokalne političke moći.

No, čak ni odlična obrambena infrastruktura nije pomogla milanskim plemićima u obrani od stalnih napada Švicaraca, koji su početkom 16. stoljeća konačno osvojili Bellinzonu. Tijekom sljedećih stoljeća Bellinzona je doživljavala određene promjene, no povijesna jezgra ostala je izvrsno očuvana, čime je 2000. godine zaslužila uvrštenje na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Danas je Bellinzona grad koji, slično susjednom Luganu, neodoljivo podsjeća na gradiće talijanskog sjevera, što s obzirom na dugu zajedničku povijest ni ne čudi. Šećući se tim mjestom, gotovo na svakom kutku imate priliku vidjeti nešto lijepo i zanimljivo, svakim korakom otkriva se novi djelić priče o impresivnom srednjovjekovnom gradiću i vještim graditeljima koji su stvorili gotovo neprobojnu mrežu moćnih dvoraca na prijelazu sa sjevera na jug Europe.

Ako se zateknete na jugu Švicarske, izdvojite barem nekoliko sati za Bellinzonu - bilo bi šteta zbog žurbe propustiti čarobne vizure koje središte 'talijanskog' dijela Švicarske skriva!

Provjerite cijene smještaja u Bellinzoni

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Bellinzona
Jeftini letovi iz/do Bellinzone

Jeftini letovi iz/do Bellinzone

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Bellinzone? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Bellinzone sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Bellinzoni.

Klima i vrijeme u Bellinzoni

Kanton Ticino poznat je po vrlo ugodnoj klimi, a iznimka nije ni njegov glavni grad.

Prijevoz do Bellinzone

Saznajte kako najpovoljnije i najjednostavnije doći do Bellinzone.

Smještaj u Bellinzoni

Bellinzona je malen, ali turistički atraktivan grad, pa u skladu s time posjetiteljima na raspolaganju stoji solidan broj hotela i ostalih smještajnih objekata.

Što posjetiti (znamenitosti) u Bellinzoni

Za ovako malen grad, Bellinzona ima neočekivano mnogo znamenitosti, a najviše se ističu tri velebna i odlično očuvana dvorca.