Bern

Bern, glavni grad Švicarske, teško je ne zavoljeti. Izvrsno očuvana povijesna jezgra jedna je od najljepših među značajnijim europskim gradovima, a sve to dopunjeno je nekim posebnim šarmom kojim taj grad odiše.
Bern Bern

Već kada siđete s vlaka i pojavite se na Bahnhofplatzu, trgu ispred željezničkog kolodvora, možete osjetiti da je Bern drukčiji od drugih velikih švicarskih gradova. Življi je, nekako opušteniji, ulicama hoda više mladih i nemate osjećaj da skoro svatko oko vas ide na posao ili važan sastanak.

Zađete li u Spitalgasse te nastavite po Markt- i Kramgasse, primijetit ćete jedno od bernskih obilježja - šarolike renesansne fontane sa živopisnim skulpturama. Tako su na njima, među ostalima, prikazani Samson kako ubija lava, gajdaš kako bezbrižno svira i vojvoda Berthold V. Zähringen, osnivač Berna, uz kojeg je vezana i legenda o imenu grada. Po toj priči, Bern je dobio ime nakon što se Berthold zaputio u lov i odlučio da će novom gradu nadjenuti ime po prvoj životinji koju ulovi. Kako je to bio medvjed (njem. Bären - medvjedi), grad je dobio ime Bern. Iz tog razloga, na spomenutoj se fontani između njegovih nogu nalazi mladunče medvjeda.

Da je Bern grad medvjeda vidi se doista posvuda. Osim gradskog grba u kojem se nalazi, već stoljećima se u središtu grada nalazi medvjeđa jama, nešto poput omalenog zoološkog vrta u kojem caruju medvjedi. Od 2009. godine četiri smeđa medvjeda dobila su novi park na obronku obale rijeke Aare, znatno prilagođeniji njihovim životnim potrebama.

Jedno od zanimljivih obilježja Berna su i nepregledne arkade. Ukupno ih je oko šest kilometara i posebno su korisne tijekom kišnog vremena, kada bezbrižno možete kupovati i(li) razgledavati izloge. Unutar njih, na adresi Kramgasse 49, nalazi se i stan u kojem je jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika 20. stoljeća, Albert Einstein, proveo dio svog života. On je upravo u Bernu proveo svoje najplodnije godine, među kojima posebno mjesto zauzima 1905., kada je predstavio poznatu teoriju relativnosti. Na spomenutoj adresi danas se nalazi Einsteinhaus, jednostavan muzej posvećen životu tog genija, dok se u prostoru Bernskog povijesnog muzeja nalazi Einsteinov muzej sa znatno više sadržaja od Kuće.

Izvrsno očuvanim starim gradom, kojeg je na svoj Popis svjetske baštine UNESCO uvrstio još 1983. godine, dominira toranj velebne katedrale sv. Vinka. S njega se pruža nenadmašan pogled na grad i daleku okolicu, sve do moćnih alpskih vrhova.

Naravno, tu je i Bundeshaus, političko središte najrazvijenije svjetske demokracije - Švicarske. Zgrada je dovršena tek 1902. godine, a u njoj zasjedaju i Parlament i Vlada. Zanimljivo, u toj zemlji, čija demokracija mnogima djeluje poput utopije, nema ni predsjednika države niti predsjednika vlade. Švicarskom upravlja vlada sa sedam ministara, između kojih se svake godine jedan bira kao njihov predstavnik, no ta osoba nema nikakvih posebnih dodatnih ovlasti.

Tu je i čitav niz drugih znamenitosti, poput velikog centra poznatog umjetnika Paula Kleeja, čiji je život velikim dijelom vezan uz Bern, Ružičnjaka s 220 različitih vrsta tog omiljenog cvijeta ili Gurtena, bernske 'kućne planine'. U svakom slučaju, ako joj pružite šansu, švicarska prijestolnica neće vas razočarati!

Provjerite cijene smještaja u Bernu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Bern

Javni prijevoz u Bernu

Bern je idealan grad za upoznavanje pješice, a i nije odveć velik te ga se prehodati može relativno brzo. Ipak, ako vam zatreba javni prijevoz, bit ćete dobro zbrinuti.
Jeftini letovi iz/do Berna

Jeftini letovi iz/do Berna

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Berna? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Berna sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Bernu.

Klima i vrijeme u Bernu

Klimu u Bernu karakteriziraju relativno duge zime te blaga i ugodna ljeta.

Prijevoz do Berna

Provjerite kako stići do glavnog grada Švicarske, Berna.

Smještaj u Bernu

Bern raspolaže solidnim brojem ho(s)tela, no relativno skromnim za glavni grad države koja je poznata kao prvak hotelijerstva.

Što posjetiti (znamenitosti) u Bernu

Bern je vrlo zanimljiv grad, a mi smo Izdvojili neke znamenitosti koje biste svakako trebali obići za vrijeme svoga boravka u Gradu medvjeda.