Javni prijevoz u Bernu

Bern je idealan grad za upoznavanje pješice, a i nije odveć velik te ga se prehodati može relativno brzo. Ipak, ako vam zatreba javni prijevoz, bit ćete dobro zbrinuti.
Javni prijevoz u Bernu Javni prijevoz u Bernu

Prijevoz u Bernu organizira poduzeće Bernmobil (www.bernmobil.ch), koje putnike razvozi autobusima i (uglavnom vrlo modernim) tramvajima. Najveći dio linija ide preko glavnog prometnog čvorišta - željezničkog kolodvora, prepoznatljivog po atraktivnoj staklenoj nadstrešnici koja ga krasi.

Od često posjećivanih znamenitosti, od Kolodvora je najudaljeniji Park za medvjede (Bärenpark), do kojeg vozi autobus broj 12. Vožnja traje oko deset minuta, što i nije mnogo brže od 20-25 minuta koliko bi vam trebalo pješice.

Besplatno bicikliranje u Bernu

Bern ima i besplatnu alternativu javnom prijevozu - uslugu za bicikliste 'Bern rollt'. Sve što trebate napraviti kako biste bicikl besplatno dobili na korištenje čak četiri sata jest položiti 20 franaka i osobnu iskaznicu. Svaki sljedeći sat nakon što proteknu ta četiri sata košta jedan franak. Najamne postaje otvorene su svakodnevno od 07:30 do 21:30. Gdje se točno postaje nalaze možete provjeriti na službenim stranicama (www.bernrollt.ch).

Prijevoz od zračne luke do grada

SkyWork, koji Bern povezuje s hrvatskim odredištima, shuttle autobusima prevozi svoje putnike do grada. Cijena je 10,00 franaka za jednosmjernu i 15,00 franaka za povratnu kartu. Kartu je potrebno rezervirati barem 24 sata prije korištenja.

Postoji i autobusna linija broj 334, koja zračnu luku Bern-Belp povezuje s postajom prigradske željeznice Belp. Otamo je Belp S-Bahnom povezan s bernskim željezničkim kolodvorom. Prvi i zadnji autobus u danu izravno povezuju kolodvor i aerodrom. S obzirom da se Bern nalazi u zoni 100, a zračna luka u zoni 116 (druga zona od grada), potrebno je platiti kartu za tri zone. Ažurirane cijene možete pogledati u tablici ispod teksta.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Bernu

Bern je uključen u tarifnu zajednicu Libero (www.libero-tarifverbund.ch) te pripada zoni 100, unutar koje su sva turistički značajna mjesta, osim zračne luke. Kako doći do/iz zračne luke opisano je u odlomku iznad, dok je cijena navedena u tablici ispod (cijena za tri zone).

Vrsta karte 1 - 2 zone 3 zone
'Kratka' karta
Vrijedi maksimalno 30 minuta nakon poništavanja. Na automatima možete provjeriti vrijedi li vam ova karta na željenoj poveznici.
2,50 CHF /
Redovna karta
Vrijedi 60 minuta nakon poništavanja.
4,40 CHF 6,70 CHF
Dnevna karta
Vrijedi na dan kupnje i sljedeći dan do 05:00 sati.
12,40 CHF 16,80 CHF
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Bernu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti