Bundeshaus

Kako je Bern švicarsko upravno središte, u njemu se nalazi i sjedište Vlade te Parlamenta, tzv. Bundeshaus. Današnju velebnu građevinu počelo se graditi još 1852. godine, a za suvremene pojmove dovršena je vrlo kasno, nakon čak 50 godina - 1902.
Bundeshaus Bundeshaus

Zgrada je prepuna simbolike, pa je tako primjerice kupola oslikana grbovima kantona, dok je unutrašnjost puna slika s prikazima švicarske povijesti. Četiri velika prozora ispod kupole pak krase prikazi četiri ondašnje važne industrije - tekstilne, staklarstva, metalurgije i poljoprivrede.

Ispred Bundeshausa se nalazi velik trg, logičnog naziva Bundesplatz, kojega krasi velika fontana. Svaka mlaznica predstavlja jedan od kantona, a ponekad su i posebno osvijetljene. S obzirom da je fontana programirana tako da samo povremeno šprica vodu, pripazite da ne biste hodali po njoj dok miruje, a sekundu poslije bili pod vodom. Naravno, ako je ljeto, to je odličan način osvježenja.

Spomenimo i da se na Trgu svaka dva tjedna održava tradicionalni sajam na kojem se prodaju voće, povrće i cvijeće. Prije obnove 2004. godine, Bundesplatz je služio kao veliko parkiralište. Prenamjena je i više nego uspjela, s obzirom da se danas radi o jednom od najživljih i najljepših mjesta u gradu.

Zanimljivosti

  • Kupola je napravljena od bakra, pa je u skladu s time bila crvenkasto-smeđa, ali je zbog korozije s vremenom postala zelena.
  • Ako na kupoli vijori švicarska zastava, to znači da je u Bundeshausu zasjedanje Parlamenta u tijeku.
  • Švicarska nema ni predsjednika vlade ni predsjednika države. Državom upravlja vlada od sedam ravnopravnih ministara, između kojih se svake godine jedan odabire kao njihov predstavnik. Ta osoba nema nikakve posebne ovlasti, a razlikuje se od ostalih npr. po tome što predsjeda sjednicama Vlade. Jedina važnija razlika je što u slučaju neodlučenog rezultata glasovanja o nekom pitanju (npr. troje za, troje protiv i jedan suzdržani) donosi konačnu odluku.
  • Švicarci su poznati po svojem domoljubju, pa su tako u gradnji sudjelovali gotovo isključivo švicarski umjetnici i dobavljači.
  • U glavnoj dvorani nalazi se veliki mural 'Kolijevka Konfederacije' na kojoj su prikazani jezero Luzern i livada Rütli, mjesto na kojem su kantoni Schwyz, Uri i Unterwalden prisegom osnovali Švicarsku konfederaciju.

Foto detalji Pogledajte više slika

Bundeshaus

Bundeshaus

Bundeshaus

Bundeshaus

Bundeshaus

Bundeshaus

Pogled na Bundeshaus

Pogled na Bundeshaus s tornja Katedrale

Razgledavanja i prisustvovanje sjednicama

Bundeshaus se može razgledati besplatno uz pratnju vodiča, a vremena polazaka možete provjeriti na službenim stranicama (www.parlament.ch). Moguće je i prisustvovati sjednicama Parlamenta.

Provjerite cijene smještaja u Bernu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti