Einsteinov muzej i Einsteinova kuća

Jedan od najpoznatijih znanstvenika u povijesti, Albert Einstein, u Bernu je proveo nekoliko godina svog života. Upravo je ondje razvio slavnu teoriju relativnosti, a danas su u gradu dva prostora posvećena njegovom djelovanju.
Einsteinov muzej i Einsteinova kuća Einsteinov muzej i Einsteinova kuća

Povijesne crtice

Einstein je fakultet završio 1900. godine na ETH-u u Zürichu, najprestižnijem švicarskom sveučilištu i jednom od najboljih u Europi. Dvije godine kasnije preselio se u Bern, gdje je radio u patentnom uredu. Već 1903. prvi puta se oženio i preselio u stan na adresi Kramgasse 49, gdje se danas nalazi 'Einsteinhaus Bern'. Teoriju relativnosti predstavio je 1905., iste godine kada je napustio stan u Kramgasse, dok je četiri godine kasnije konačno napustio Bern.

Što posjetiti - Einsteinov muzej ili Einsteinhaus?

Stan u kojem je živio, odnosno Einsteinhaus, zapravo je tek jednostavan prikaz njegovog rada, a više služi tome kako bi se dobio dojam u kakvim je uvjetima živio i razvijao svoje znanstvene teorije.

Želite li dobiti detaljniji uvid u njegovo djelovanje i povijesni kontekst, zaputite se u Bernski povijesni muzej, čiji je dio i Einsteinov muzej. Multimedijalni postav mnogo opširnije i zanimljivije predstavlja Einsteinovu ostavštinu, no i ulaznice su daleko skuplje. Cijene možete provjeriti u tablici ispod teksta.

Zanimljivosti, mitovi, legende

Einstein je navodno na ideju za svoju teoriju relativnosti došao promatrajući autobuse kako prolaze pored satnog tornja Zytglogge. Tada mu je, prema priči, sinulo - kada bi autobus putovao brzinom svjetlosti, putnicima u njemu činilo bi se da sat otkucava sporije nego što se njemu samome čini iz vlastite perspektive. Prema tome, percepcija vremena je relativna, ovisno o udaljenosti ili brzini.

Radno vrijeme

Einsteinhaus

Opis Svakodnevno
Siječanj Zatvoreno
Ostatak godine 10:00 - 17:00

Einsteinov muzej

Opis Radno vrijeme
Ponedjeljkom Zatvoreno
Utorak - nedjelja 10:00 - 17:00

Cijene ulaznica

Einsteinova kuća

Opis Redovna cijena Studenti, grupe
Redovna ulaznica 6,00 CHF 4,50 CHF

Einsteinov muzej

Opis Redovna cijena Studenti, grupe od 10 ili više osoba
Redovna ulaznica 18,00 CHF 13,00 CHF
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Bernu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti