Park za medvjede

Životinja kojoj Bern duguje svoje ime uvijek je imala važno mjesto u tom gradu. Osim što se nalaze u gradskom grbu, medvjedi još od 16. stoljeća ondje imaju svoj park.
Park za medvjede Park za medvjede

Povijesne crtice

Nakon bitke kod Novare 1513. godine, vojska se u Bern vratila sa zanimljivim ratnim plijenom. Tako se ondje, uz uobičajene 'trofeje' vratila s jednim medvjedom. Čuvali su ga u jarku kod Käfigturma, dok je prva prava nastamba bila na Medvjeđem trgu (Bärenplatzu), odnosno vrlo blizu današnjeg sjedišta savezne vlade. Zbog prometnih gužvi morao je biti premješten 1764. godine, dok je na konačnu lokaciju, na drugu obalu rijeku Aare, konačno preselio 1857. godine.

Ondje su prvo bili smješteni u jami u kojoj bi ih znalo biti i po 12 u isto vrijeme. Takvi uvjeti nikako nisu bili slični onima u prirodi, pa je jama temeljito obnovljena krajem 20. stoljeća. Ipak, početkom novog tisućljeća odlučeno je da se krene u izgradnju novog parka, prilagođenijeg potrebama medvjeda.

Novi park i riječna šetnica

Tako je 2009. godine otvoren Bärenpark, poznat i kao Bärengraben, 6000 kvadratnih metara velika površina na obronku obale rijeke Aare. Medvjedi ondje mogu uživati u zelenilu i kakvoj-takvoj slobodi, a na raspolaganju im je čak i bazenčić koji se puni riječnom vodom i u kojem se mogu kupati.

Osim parka za medvjede, uređena je i šetnica uz rijeku Aare. Danas je to idealan prostor za rekreaciju i šetanje, ali i za sjesti uz klupicu i upijati atmosferu ovog opuštenog grada.

Upoznajte medvjediće

Trenutačno su u parku četiri medvjeda - Björk, Finn, Ursina i Berna. Svi pripadaju vrsti smeđih medvjeda, jednako kao i stanovnici utočišta u našem Kuterevu.

Björk je svijet prvi put ugledala 2000. godine u Danskoj, a Finn šest godina kasnije u finskom Helsinkiju. Njih dvoje brzo su 'kliknuli' te su na svijet u prosincu 2009. godine donijeli Ursinu i Bernu.

Zašto posjetiti Bärenpark?

  • Jedinstveno mjesto u Švicarskoj, pa i mnogo šire. Medvjeđa jama (poput stare u Bernu) postoji u Berlinu, ali je mnogo mlađa i slabije uređena.
  • Izvrsna prilika da tu simpatičnu životinju vidite u prirodnom okruženju.

Zanimljivosti

Ursina i Berna su blizanke, no može ih se prepoznati po razlikama u nijanski krzna - Ursina je svjetlija od Berne.

Foto detalji Pogledajte više slika

Medvjedi u Bärenparku

Medvjedi u Bärenparku

Bärenpark

Medvjeđi park

Radno vrijeme i cijene

Radno vrijeme i cijene
Park je otvoren svakodnevno od 0 do 24 sata.
S obzirom da se radi o javnoj i otvorenoj površini, ulaz se ne naplaćuje.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Bernu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti