Zytglogge

Zytglogge je toranj s najpoznatijim satom u gradu, a prema legendi čak je inspirirao Einsteina za osmišljavanje teorije relativnosti.
Zytglogge Zytglogge

Povijesne crtice

Zytglogge, ili Zeitglockenturm kako ga također zovu, izgrađen je 1191. godine kao jedan od tornjeva unutar gradskih zidina. Bio je to malen toranj s ravnim krovištem, daleko od današnjeg izgleda.

Kako se grad širio i rastao, javila se potreba za povećanjem tornja te je sredinom 13. stoljeća povišen za sedam metara. No, grad se nastavio širiti te je nekadašnji nadzorni toranj s ruba grada postao samo središte Berna, što je i danas. Kako je izgubio vojnu svrhu, koristio se kao zatvor sve do 1405. godine. Bern je tada zahvatio veliki požar, u kojemu je teško stradao i Zytglogge.

Odlučeno je da će nakon obnove dobiti novu funkciju - glavne gradske ure. Po njemu su se ravnali svi ostali satovi, pa je imao vrlo važnu društvenu ulogu. Naravno, tu je bilo i zvono koje je označavalo pune sate ili druge zadane intervale.

Astronomski sat

Ispod 'glavnog' brojčanika, nalazi se astronomski sat, sličan onome u Pragu. Četiri minute prije punoga sata kukurikanjem figurice pijetla započinje mala predstava koja okupi mnoštvo radoznalih turista. Ako želite imati dobar pogled, dođite barem nekoliko minuta prije početka predstave.

Zašto posjetiti Zytglogge?

  • Središte života u Bernu, glavni gradski orijentir.
  • Zanimljiva predstava satnih figurica svakih sat vremena.

Zanimljivosti

Zytglogge je služio i kao ishodište za mjerenje udaljenosti, odnosno 'nulta točka'.

Provjerite cijene smještaja u Bernu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti