Broc

Jeste li ikada kao dijete maštali o odlasku u tvornicu čokolade? S godinama ta želja možda splasne, no i odrasli će rijetko odbiti mogućnost odlaska u glavnu tvornicu najstarijeg proizvođača čokolade u Švicarskoj, zemlji koju se uz Belgiju smatra prijestolnicom te slastice.
Broc Broc

Broc je mjestašce s nešto više od dvije tisuće stanovnika u regiji Gruyere, poznatoj upravo po gastronomskim specijalitetima. Prije svega se to kroz povijest odnosilo na vrhunske sireve koje nose ime regije iz koje potječu (Gruyere) i fondue, kremasti specijalitet od sira.

Priča o švicarskoj čokoladi

Tom dvojcu u 19. stoljeću pridružila se i čokolada. Priča počinje 1821., kada se poduzetnik Francois-Louis Cailler zaputio u Italiju, tadašnjeg predvodnika u proizvodnji čokolade i ondje proveo četiri godine proučavajući tehnike proizvodnje.

Nakon povratka, kupio je postojeću tvornicu u Chenauxu, mjestu uz Ženevsko jezero nedaleko od Lausanne. Bila je to prva prava švicarska tvornica čokolade, a iz nje su izlazili proizvodi marke Cailler, očito nazvane po svojem vlasniku.

Ubrzo se Cailler širi i kupuje dvije nove tvornice u desetak kilometara udaljenom Veveyu. 1852. godine Cailler umire, a uskoro se njegova kćer Fanny udaje za Daniela Petera, čime polako nastaje mreža ljudi koji će postaviti temelje danas najvećeg svjetskog prehrambenog poduzeća.

Godine 1867. Peter osniva poduzeće Peter-Cailler, ali izvorni Cailler i dalje paralelno posluje pod vodstvom Francoisovih potomaka. No, Peter je taj koji se ubrzo proslavio - 1875. godine proizveo je prvu mliječnu čokoladu i to uz pomoć Henrija Nestlea i njegovog kondenziranog mlijeka.

Prekretnica nastupa 1887. godine, kada Cailler preuzima poduzetni Alexandre, Francoisov unuk. Upravo je on 1898. godine u Brocu dao graditi veliku tvornicu, što je početak velikog širenja ovog proizvođača. Iste je godine Cailler zapošljavao oko 80 radnika, dok ih je 30-ak godina kasnije bilo oko 20 puta više! Na tržište su lansirani brojni novi proizvodi, ali ni konkurencija nije mirovala, pa su tako Peter i Charles-Amedee Kohler utemeljili zajedničku tvrtku. Već sljedeće godine počinju bližu suradnju s Nestleom, ali još uvijek bez vlasničkih promjena.

Očito uvidjevši prednosti suradnje, Cailler se 1911. pridružuje partnerstvu Petera i Kohlera te nastaje poduzeće 'Peter, Cailler, Kohler Chocolats suisses'. Već iduće godine dovršena je pruga od Bullea do Broca, koju se danas vlakom prijeđe za svega 12 minuta vožnje.

Prvi svjetski rat i dvadesete godine donijele su veliku krizu za švicarsku prehrambenu industriju, pa su proizvođači čokolade rješenje pronašli u 'zagrljaju' Nestlea, koji ih je kupio 1929. godine. Tako su se kompanije čije su obitelji i vlasnici od samih početaka imale bliske odnose konačno našle 'pod istim krovom' i utrle put razvoju kompanije koja je danas najveći svjetski proizvođač hrane.

Maison Callier - tvornica i muzej čokolade u Brocu

Danas se u Brocu i dalje marljivo proizvode brojne poznate Caillerove marke, a posebna atrakcija u kompleksu jest Muzej čokolade, najpoznatiji takav objekt u Švicarskoj.

Razgleda ga se uz vodiča i to na nekoliko stranih jezika. Na ulazu se nalazi zaslon s predviđenim vremenom čekanja za određene jezike. Što više jezika znate, manje ćete čekati. Kada kupujete karte, recite koji jezik(e) želite slušati, pa će vam i prodavač(ica) reći kada biste mogli doći na red. Čekanje možete skratiti razgledavanjem zida na kojem je prikazana kratka kronologija Caillerovog razvoja kroz vrijeme. Za razgledavanje cijelog muzeja i degustaciju koja vas na kraju očekuje treba vam 40-60 minuta, ali u to nije uračunato čekanje na ulaz.

Program razgledavanja započinje upoznavanjem povijesti kakaovca i čokolade, pri čemu je sve dosta interaktivno, pa tako pripovjedač priča u pozadini, figure se pomiču, ima i dosta posebnih efekata itd. Posjetitelje se upoznaje i s poviješću tvornice, a mogu se vidjeti i različiti uređaji korišteni u proizvodnji.

Pred kraj razgledavanja, stiže se u sobu gdje su u velikim vrećama poslagani sastojci od kojih se prave čokolade - zrna različitih vrsta kakaovca, bademi, orasi itd. Iznad njih nalaze se i edukativne ploče s raznim zanimljivim i poučnim informacijama.

Nakon te sobe slijedi hodnik u kojem se kroz staklo vidi završna faza procesa proizvodnje, gdje sa vrpce silaze svježe upakirane čokoladice. Slobodno ih možete probati i uzeti si koju za preostali dio šetnje. No, imajte na umu da ubrzo stižete u sobu za degustiranje, gdje će vas dočekati mnogo više proizvoda, pa bi bilo poželjno da se malo 'sačuvate' za njih.

U sobi za degustiranje možete isprobavati prema načelu 'jedi koliko možeš', no to je obično mnogo manje nego što biste mogli pomisliti. Čokolade su zasitna hrana, pa je najbolje prvo pojesti čokoladice koje vam se najviše sviđaju, a onda isprobavati ostale. Ako vas zanima od čega je koja čokolada ili pralina, slobodno pitajte nazočno osoblje. Spomenimo i da bi bilo dobro sa sobom imati bočicu vode, kako biste bolje razlikovali okuse i malo 'razbili' navalu šećera koja vas očekuje tijekom isprobavanja.

Nakon što izađete iz degustirnice, što je zapravo i izlaz iz cijelog muzeja, možete se zaputiti u trgovinu Caillerovim proizvodima. Izbor je vrlo dobar, no cijene su podjednake kao i u običnim trgovinama u većim gradovima. Na putu od željezničke postaje do muzeja nalazi se i Nestleov outlet, gdje se po sniženim cijenama mogu kupiti Caillerovi proizvodi, ali i druge marke iz Nestleove ponude. Taj je outlet pametno razgledati prije odlaska u muzej, kako biste znali što kupiti u tvorničkoj trgovini, a što u outletu. Naravno, ako uopće imate namjeru nešto kupovati.

Radno vrijeme Maison Caillera

Opis Radno vrijeme
Travanj - listopad 10:00 - 17:00
Studeni - ožujak 10:00 - 16:00
Božić i Nova godina Zatvoreno

Ulaz je dopušten do sat vremena prije zatvaranja.

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Odrasli 12,00 CHF
Studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom 9,00 CHF
Djeca dobi do 16 godina u pratnji odraslih Besplatno

Prijevoz do Broca

Do Broca se vlakom stiže iz obližnjeg Bullea, a vožnja traje svega 10-ak minuta.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
12. 03. 2017.

Provjerite cijene smještaja u Brocu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Broc
Jeftini letovi iz/do Broca

Jeftini letovi iz/do Broca

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Broca? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.