Fribourg

Među svim švicarskim zanimljivim gradovima, teško se izboriti za svoje mjesto. Tako je i Fribourg, glavni grad istoimenog kantona, relativno nepoznat široj turističkoj javnosti. Prava šteta, jer radi se o vjerojatno najbolje očuvanom srednjovjekovnom mjestu u Švicarskoj, pa i mnogo šire.
Fribourg Fribourg

Fribourg je 1157. godine osnovao moćni vojvoda Berthold IV. Zähringen. Kasnije su ga preuzeli Habsburgovci, pa plemićka obitelj Savoy, da bi 1478. godine konačno dobio status slobodnoga grada i tri godine kasnije pridružio se Švicarskoj konfederaciji.

U srednjem vijeku, prije svega u 15. stoljeću počela se stvarati lokalna aristokracija, koja je svoje bogatstvo među ostalim pokazivala i gradnjom velebnih palača. Tijekom 17. i 18. stoljeća izgrađena je pak nova serija lijepih kuća s raskošno ukrašenim pročeljima. Velik dio starih palača očuvan je do danas, a vidjeti ih možete hodajući ulicama Staroga grada.

Zanimljivo, Fribourg je kroz povijest ostao katoličko središte, iako je okružen pretežito protestantskim gradovima. Tako se ondje nalazi nekoliko zanimljivih crkava, među kojima je i najznačajnija gradska atrakcija - katedrala sv. Nikole. S terase na njenom vrhu njenog pruža se jedinstveni pogled na cijeli Fribourg i dalju okolicu, pa probajte prilagoditi svoj posjet radnom vremenu tornja.

Naglašena dvojezičnost

Kao što je poznato, švicarska je zemlja s čak četiri službena jezika, ali u velikoj većini mjesta jedan je jezik dominantan. Tako ćete u Ženevi isključivo čuti njemački, u Zürichu njemački, dok se u Luganu najčešće čuju melodične talijanske riječi. No, Fribourg je jedno od mjesta u kojemu su dva jezika ravnopravna - francuski i njemački, pa tako ovaj grad zapravo ima dva imena Fribourg i Freiburg.

Francuski je materinji jezik za oko dvije trećine stanovnika, njemački trećini, no većina ih tečno govori oba. Nije stoga ništa čudno što se upravo ondje nalazi jedino švicarsko sveučilište s programom potpuno prilagođenom obama jezicima. Postoji i narječje 'Bolze', lokalna mješavina francuskog i njemačkog koja je teško razumljiva strancima koji govore književnim oblicima bilo kojeg od ta dva jezika, no ionako se koristi vrlo rijetko.

Zeleni grad

Fribourg je i nevjerojatno zelen grad, što se najbolje vidi s tornja Katedrale. Onako prošaran livadama, parkovima i šumama, između kojih vijuga rijeka Sarine, djeluje smirujuće i opuštajuće, kao da i niste u gradu. Sve to samo je još jedan razlog više za posjetiti ovo mjesto - izvrsnu kombinaciju očuvane povijesne baštine, idilične prirode i opuštene atmosfere.

Provjerite cijene smještaja u Fribourgu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Fribourg

Javni prijevoz u Fribourgu

Fribourg je relativno malen grad, no željeznički kolodvor dosta je udaljen od glavnih atrakcija, pa bi vam javni prijevoz mogao dobro doći.
Jeftini letovi iz/do Fribourga

Jeftini letovi iz/do Fribourga

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Fribourga? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Klima i vrijeme u Fribourgu

Klimu u Fribourgu karakteriziraju relativno jake zime te blaga i ugodna ljeta.
Prijevoz do Fribourga

Prijevoz do Fribourga

Fribourg iz Hrvatske nije izravno dostupan, no zato do njega lako možete presjedanjem u nekom od drugih švicarskih gradova.

Smještaj u Fribourgu

Fribourg je idealno odredište za jednodnevni izlet, ali ako ondje odlučite i prespavati, dobro je znati da je izbor smještajnih jedinica vrlo dobar za mjesto takve veličine.

Što posjetiti (znamenitosti) u Fribourgu

Ovaj izvrsno očuvani srednjovjekovni grad mogao bi vam uzeti i cijeli dan, no dobro ga možete upoznati i za nekoliko sati.