Što posjetiti (znamenitosti) u Fribourgu

Ovaj izvrsno očuvani srednjovjekovni grad mogao bi vam uzeti i cijeli dan, no dobro ga možete upoznati i za nekoliko sati.
Što posjetiti (znamenitosti) u Fribourgu Što posjetiti (znamenitosti) u Fribourgu

Većina zanimljivih građevina nalazi se u Starom gradu, kojim dominira impozantna katedrala sv. Nikole.

Katedrala sv. Nikole

Katedralu sv. Nikole počelo se graditi 1283., a završena je oko stoljeće i pol kasnije, s time da su radovi na tornju potrajali sve do 1490. godine. Katedralom je proglašena tek 1945. godine i to kao prvostolnica biskupije Fribourga, Lausanne i Ženeve.

Većini posjetitelja najzanimljiviji je uspon na crkveni toranj i predivan pogled na grad i cijelu okolicu koji se s njega pruža. Do 74 metra visoke terase vodi 368 stuba, što će vas malo umoriti, ali sve se zaboravi kada se jednom nađete gore.

Spomenimo i da je katedrala građena u gotičkom stilu s baroknim elementima, dok se u unutrašnjosti mogu vidjeti i Art Nouveau vitraji.

Zanimljivosti o Katedrali

  • Može se primijetiti da toranj djeluje nedovršeno. Pretpostavlja se da je razlog bio nedostatak novca, slično kao i u Malaškoj katedrali koja je postala prepoznatljiva po nedovršenosti i odlučeno je da će ostati takva neovisno o dostupnosti novca za dovršetak.
  • Katedrala ima čak 13 zvona.

Foto detalji Pogledajte više slika

Pogled na zvonik Katedrale sv. Nikole

Toranj katedrale sv. Nikole (u sredini)

Pogled na grad

Pogled s tornja

Radno vrijeme tornja

Opis Ponedjeljak - subota Nedjelja
Travanj - listopad 10:00 - 17:00 13:00 - 17:00

Cijene ulaznica za toranj

Opis Odrasli Studenti i umirovljenici
Redovna ulaznica
3,50 CHF 2,50 CHF
Ulaz u samu katedralu je besplatan.

Gradska vijećnica

Na jednom od lijepih trgova u Starom gradu smjestila se gradska vijećnica. Izgrađena je početkom 16. stoljeća, a prepoznatljiva je po dvostranom stubištu. Ispred nje, na sredini trga nalazi se fontana s poznatim prikazom kako sv. Juraj ubija zmaja.

Žičara

Fribourška žičara jedinstvena je u Europi. Naime, radi se o jedinoj europskoj žičari koju pogoni voda iz kanalizacije. Točnije, funkcionira na principu protuteže, a da bi sustav ispravno radio za svaku vožnju potrebno je u njega 'upumpati' 3000 litara kanalizacijske vode.

Otvorena je 1899. godine kao poveznica između središta grada (postaja Neuveville) i Donjeg grada (Basse-Villea), a u neizmijenjenom obliku održala se sve do danas. Postojali su planovi za elektrifikaciju žičare, no takve ideje su odbijene.

Žičara je danas turistička atrakcija, ali i vrlo praktično prijevozno sredstvo, s obzirom da vožnja traje nešto više od minute, dok bi vam pješice za tu zavojitu stazu trebalo i više od deset minuta.

Za žičaru vrijede redovne karte za javni prijevoz. Polasci su svakih šest minuta, s mogućim blagim promjenama, ovisno o broju putnika.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Fribourgu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti