Harder Kulm

Švicarska je prepuna planinskih vrhunaca s kojih se pruža pogled koji oduzima dah, a jedno od takvih mjesta je i Harder Kulm.
Harder Kulm Harder Kulm

Planina Harder Kulm nalazi se na visini od 1322 metra iznad Interlakena, jednog od najopopularnijih turističkih odredišta u Švicarskoj. Kako mu i samo ime kaže, Interlaken se nalazi između dva jezera - Thuna i Brienza - na prostoru koji je poznat pod nazivom Bödeli. I dok ga sa zapadne strane zatvara Thun, a s istočne Brienz, na jugu se nadvijaju moćni vrhovi Eiger, Mönch i, posebno omiljeni, Jungfrau.

Harder Kulm se pak smjestio sjeverno od Interlakena i sa svojih vrhova omogućuje izvrstan pogled na prije spomenute prirodne bisere. Posebno je atraktivna promatračnica Dva jezera, koja je ime očito dobila po jezerima između kojih se nalazi. Radi se o novoizgrađenoj platformi koja je doslovno nagnuta nad Interlakenom i k tome na tlu ima stakleni okvir kroz koji se možete zagledati stotinama metara ispod sebe, pa boravak na njoj nije preporučljiv onima koji se boje visina, no svima drugima pružit će nezaboravnu panoramu.

Restaurant

Nakon što izađete iz uspinjače, čeka vas uspon od nekoliko minuta prema promatračkoj platformi. To je dio planine koji zanima veliku većinu posjetitelja, prepoznatljiv po susjednom restaurantu koji nalikuje omanjem dvorcu. Ispred njega prostire se terasa s koje se pruža pogled na jezera i okolne planinske vrhove, no zadovoljstvo objedovanja na njoj dosta se i plaća. S druge strane, ako se odlučite za pivo ili slično piće, nećete puno potrošiti.

Praktični savjeti

Kod posjeta Harderkulmu na umu treba imati dvije stvari.

Prva je vidljivost koja vas odozgo očekuje. Okvirno pravilo jest da se Harder Kulm mora vidjeti iz Interlakena kako biste mogli očekivati dobru vidljivost na vrhu. Vidljivost možete provjeriti i na službenim internetskim stranicama (http://www.jungfrau.ch/en/tourism/places-to-visit/harder-kulm/live-cams/).

Drugi savjet jest ne zaboraviti da se ipak radi o planini koja se nalazi na više od 1000 metara nadmorske visine, što podrazumijeva i znatno niže temperature nego u Interlakenu. To u praksi znači da će lagana majica ili jakna često dobro doći i ljeti, pogotovo ujutro i predvečer.

Prijevoz do Harderkulma

Harderkulm se nalazi iznad Interlakena, a između njih putnike prevozi suvremena uspinjača (Harderbahn). Vožnja traje svega osam minuta, a već tijekom nje možete uživati u odličnom pogledu. Harderbahn je od kolodvora Interlaken Ost udaljen nekoliko minuta laganog hoda. Nakon što izađete iz vlaka, krenite unatrag prema gradu i prijeđite preko mosta na drugu stranu rijeke Aare. Ondje se nalazi kamena kućica u kojoj se kupuju karte i čeka prijevoz.

Polasci su otprilike svakih pola sata između 8:00 i 18:00, no ako je gužva (što i nije tako rijetko), vožnje kreću čim se vozilo napuni. Uspinjača je u funkciji od druge polovice travnja do pretkraj listopada.

Opis Cijena
Jednosmjerna karta 16,00 CHF
Povratna karta 30,00 CHF

Ako imate vremena i ljubitelj ste zelenila, do Harder Kulma možete i pješice. Čak i kada se uspnete i žičarom, oko promatračnice i restauranta širi se nekoliko staza koje vas vode dalje u prirodu, a ponegdje vas i 'nagrađuju' prekrasnim vidicima.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
12. 03. 2017.

Provjerite cijene smještaja u Harder Kulmu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Harder Kulm
Jeftini letovi iz/do Harder Kulma

Jeftini letovi iz/do Harder Kulma

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Harder Kulma? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.
Jeftini letovi iz/do Interlakena

Jeftini letovi iz/do Interlakena

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Interlakena? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Klima i vrijeme u Interlakenu

Klima u Interlakenu značajno se razlikuje ovisno o godišnjem dobu, pa će vaš doživljaj grada jako ovisiti o tome kada ga posjetite.

Prijevoz do Interlakena

Saznajte kako najpovoljnije i najjednostavnije doći do Interlakena.

Smještaj u Interlakenu

Interlaken je poznat kao jedno od najpopularnijih odredišta u Švicarskoj, pa ne čudi što se ondje nalazi mnogo dobrih hotela.

Što posjetiti (znamenitosti) u Interlakenu

Interlaken je prije svega poznat kao odmaralište i baza za otkrivanje okolnih mjesta, no i sam skriva poneku zanimljivost.