Lavaux

Lavaux je vinorodno područje koje se prostire na 30-ak kilometara između Lausanne i Montreuxa. Njegovi prepoznatljivi vinogradi koji se strmo spuštaju prema Ženevskom jezeru jedna su od najljepših i najpoznatijih švicarskih vizura.
Lavaux Lavaux

Vinova loza se ondje uzgaja vjerojatno još od rimskog vremena, no pouzdano se zna da se to čini barem od 11. stoljeća. Zasluge pripadaju lausannskim biskupima, cistercitima i benediktincima, koji su predano radili na kultiviranju tamošnje zemlje.

1536. godine Bern preuzima kontrolu nad Lausannom, čime započinje razdoblje velikih promjena za Lavaux. Osim što su radili na unaprjeđenju infrastrukture, bernske bogate obitelji počele su preuzimati parcele u Lavauxu. To je s vremenom rezultiralo izuzetno usitnjenim posjedima, što je donekle ograničavalo razvoj regije. Stoga su se vlasti novoosnovanog kantona Vaud početkom 19. stoljeća odlučile provesti manje poljoprivredne reforme te dodatno osuvremeniti infrastrukturu. No, unatoč tome, i dalje se uglavnom radi o obiteljskim posjedima, pa danas ondje zemlju ima čak 1800 posjednika.

Zanimljivo je da se dio poljoprivrednika uz vinogradarstvo bavio i uzgojem domaćih životinja, a ta je praksa prekinuta tek sredinom 20. stoljeća. Istovremeno se radilo i na zaštiti područja kako bi se ograničio štetni utjecaj širenja Lausanne sa zapada i Montreuxa (Veveya) s istoka. S vremenom je Lavaux zaštićen u sklopu kantonalnog ustava, a kruna napora svih koji su ulagali trud u zaštitu ovog krajolika stigla je 2007. godine kada je Lavaux uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Izvrsni uvjeti za uzgoj vina

Na području Lavauxa se vinova loza uglavnom uzgaja na terasama, koje donose čitav niz prednosti. Tako zidovi terasa štite nasade od udara sjevernih vjetrova, ali i reguliraju toplinu zemlje - danju je hlade, a noću oslobađaju upijenu toplinu i zagrijavaju je.

Klimatsko geografski uvjeti ionako su vrlo povoljni za proizvodnju vina. Zimi temperatura rijetko pada ispod ništice, a dnevni maksimumi kreću se od oko 5 °C naviše. Ljeti su pak noći vrlo ugodne s 15-ak stupnjeva, dok su prosječni maksimumi oko 25 °C. Padalina dovoljno ima cijele godine, a više ih je tijekom ljeta - oko 110 mm mjesečno.

Posebna blagodat ovako položenih padina jest iznimna količina sunčevih zraka i topline koja dopire do trsova. Tako oni upijaju izravno sunčevo zračenje, zrake koje se odbijaju od površine jezera te toplinu koju noću otpuštaju zidovi koji su je upijali tijekom dana.

Što posjetiti u Lavauxu?

Želite li Lavaux doživjeti na pravi način, poželjno je vidjeti ga s visine - terasasti vinogradi najljepši su u kontrastu s plavom jezerskom vodom. Zato bismo preporučili da se prvo zaputite u Chexbres, mjestašce koje je relativno lako dostupno vlakom (više o tome u nastavku vodiča), a nalazi se na uzvisini iznad još dva prekrasna mjesta - Rivaza i Saint Saphorina.

Sva su mjesta povezana stazama između vinograda, pa prošećite njima i uživajte u zelenim ili šarenim trsovima, brodovima koji se lijeno kreću Ženevskim jezerom, goropadnim planinskim vrhovima s kojih se u daljini nazire snježna bjelina. Upijajte svaki trenutak, jer Lavaux je zaista jedna od najljepših uspomena koje iz Švicarske možete ponijeti!

Ako zaželite isprobati lokalna vina, zaputite se u restaurante u većim mjestima ili posjetite neki od vinskih podruma, gdje možete isprobati najbolje što švicarski vinari nude. Jedna od najboljih opcija posjet je Vinorami (www.lavaux-vinorama.ch) u Rivazu, objektu gdje možete isprobati više od dvjesto lokalnih vina, ali i bolje se upoznati s procesom njihove proizvodnje kroz filmove koji se ondje prikazuju. Cijene su također umjerene, pa tako najjeftinija degustacija košta 13 franaka.

Prijevoz do Lavauxa

Ako krenete iz spomenutog Chexbresa, prvo trebate stići do obližnjeg Veveya, odakle postoji izravna poveznica za postaju Chexbres-Village. Između njih prometuje linija S-Bahna 31, a vožnja traje svega osam minuta. Do Veveya se lako stiže iz Lausanne i Ženeve, s obzirom da između tih mjesta vlakovi prometuju vrlo često.

Linija S1 prometuje između Villeneuvea i Yverdon-les-Bainsa te, između ostalih, putem staje u Montreuxu, Veveyu, St-Saphorinu, Rivazu, Cullyju, Lutryju, Pullyju i Lausanni.

Postoji i linija S3, koja se, među ostalima, zaustavlja u Veveyu, St-Saphorinu, Rivazu, Cullyju, Lutryju, Pullyju i Lausanni.

Provjerite cijene smještaja u Lavauxu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Lavaux
Jeftini letovi iz/do Lavauxa

Jeftini letovi iz/do Lavauxa

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Lavauxa? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.