Lugano

Tamo gdje švicarsku hladnoću zamjenjuje mediteransko sunce, a zrakom umjesto njemačkog ili francuskog odzvanja talijanski jezik, smjestio se Lugano. Najveći grad pokrajine Ticino poznat je po svojem opuštenom ugođaju te prekrasnim planinama i istoimenom jezeru uz čije se obale smjestio.
Lugano Lugano

Kanton Ticino nalazi se na jugu Švicarske i jedini je kanton na čijem se cijelom prostoru govori talijanski jezik. I doista, upravo talijanski kao da najbolje odgovara Ticinu, kantonu čija klima više nalikuje mediteranskoj nego tipičnoj švicarskoj klimi, prostoru koji izrazito nalikuje slikovitim mjestima na sjeveru Italije i gdje život kao da teče nešto usporenije i opuštenije nego u ostatku Švicarske.

Posjet Luganu najčešće započinje na željezničkom kolodvoru, smještenom na blagoj uzvisini iznad grada. Prvo što zaokuplja pogled jesu pogled na Lugansko jezero, jedno od najljepših u jezerima bogatoj Švicarskoj, i zvonik katedrale sv. Lovre. Prema njima možete krenuti žičarom koja povezuje kolodvor s centrom, no preporučujemo vam laganu šetnju koja će vam omogućiti bolje upoznavanje grada.

Kako se krećete prema središtu grada, postaje vam jasno zašto se Lugano svojim duhom smatra bližim Italiji nego Švicarskoj. Obrtničke radnje i cvijećem ukrašeni prozori u slikovitim uličicama kao da su preslikani s obližnjih talijanskih jezera, primjerice Coma ili jezera Maggiore.

Ubrzo stižete do gradske katedrale, iste one čiji zvonik dominira luganskim krajolikom. Osim zanimljivog pročelja, vrijedi spomenuti i zanimljive freske kojima je oslikana unutrašnjost. Ispred Katedrale nalazi se i mala zaravan s koje 'puca' lijep pogled na grad i jezero.

Nakon nekoliko minuta šetnje, naći ćete se na Piazzi della Riforma, glavnom gradskom trgu i središtu života u Luganu. Idealno je to mjesto za 'zavaliti' se u udoban stolac u nekom od kafića te upijati zvukove, mirise i vizure Lugana i njegovih stanovnika.

Odatle je razgledavanje najbolje nastaviti šetnjom uz obalu Luganskog jezera, koju krase brojni parkovi i zelenilo, po kojima je Lugano poznat. Najveći među njima je Parco Civico, jedan od najljepših parkova u cijeloj Švicarskoj.

No, nisu samo parkovi razlog zašto ljubitelji zelenila vole Lugano. Prava poslastica za zaljubljene u prirodu jesu dvije 'gradske' planine - Monte Brè i Monte San Salvatore, gdje se domaće stanovništvo i posjetitelji zapućuju radi mirnoga ugođaja, ali i prekrasnog panoramskog pogleda koji se odatle pruža na Lugano i istoimeno jezero.

Ovo šarmantno mjesto svakako će vam kvalitetno ispuniti nekoliko sati boravka, a ako se ondje zateknete početkom srpnja ili krajem kolovoza, možda ne bi bilo loše razmisliti i o nešto duljem ostanku, barem ako ste ljubitelj jazz ili blues glazbe. Naime, tada se u Luganu održavaju dva odlična festivala - Estival (bez slova "F"!) Jazz i Blues to Bop, na kojima nastupaju brojni poznati izvođači, a posebna pogodnost za sve koji ih žele poslušati jest to što su oba festivala potpuno besplatna!

Provjerite cijene smještaja u Luganu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Lugano
Jeftini letovi iz/do Lugana

Jeftini letovi iz/do Lugana

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Lugana? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Klima i vrijeme u Luganu

Lugano je poznat kao jedan od klimatski najugodnijih švicarskih gradova. I doista, za razliku od ostatka Švicarske, Lugano karakterizira gotovo mediteranska klima.
Prijevoz do Lugana

Prijevoz do Lugana

Pročitajte kako najjednostavnije doći do Lugana.

Smještaj u Luganu

Lugano raspolaže solidnim brojem smještajnih jedinica, no, kao i u ostatku Švicarske, cijene su vrlo visoke.

Što posjetiti (znamenitosti) u Luganu

Lugano je poznat kao mjesto gdje se uživa u čarobnim krajolicima, pa u skladu s time popisom znamenitosti dominiraju prirodne atrakcije.