Sion

Jedan od najstarijih švicarskih gradova danas je jedno od najzanimljivijih odredišta u toj prekrasnoj zemlji. 'Grad četiriju dvoraca' izuzetno je slikovito i šarmantno mjesto te predstavlja izvrsnu destinaciju barem za jednodnevni izlet.
Sion Sion

Najpoznatija sionska vizura svakako su dva 'brda-blizanca', na kojima ponosno stoje dvorci Tourbillon i Valere. I dok Tourbillon ostavlja dojam važne vojne utvrde, Valereom dominira istoimena bazilika poznata po najstarijim svjetskim orguljama koje su još u uporabi.

S obzirom da je Sion grad s čak četiri dvorca, preostaju nam još dva. Prvi je Majorie, poznat i kao Majorie - Vidomnat, koji je čak četiri stoljeća bio glavno središte lokalne moći, s obzirom da je pred kraj 14. stoljeća biskup Tavel kupio Majorie i preselio se ondje iz Tourbillona. Sionski biskupi na tom su mjestu svoje sjedište imali sljedeća četiri stoljeća, sve do velikog požara 1788. godine koji je teško oštetio cijeli grad. Kompleks je kasnije više puta obnavljan i danas je u vrlo dobrom stanju, a služi kao dom Umjetničkom muzeju.

Posljednji od četiri 'velikana' jest dvorac Montorge. Kako su srednji vijek u Sionu dijelom obilježile i bitke između biskupa i plemićke obitelji Savoy, tako je svaka strana imala svoju utvrdu - biskupi prvo Tourbillon, pa Majorie, dok je obitelj Savoy u prvoj polovici 13. stoljeća u sjeverozapadnom dijelu Siona sagradila Montorge. Vrlo brzo postao je predmet brojnih sukoba, što je rezultiralo njegovim uništenjem već početkom 15. stoljeća. Nažalost, do danas nije obnavljan te je najmanje zanimljiv od četiri sionska dvorca.

Sjedište kantona Valais prepoznatljivo je i po brojnim zanimljivim zastavama koje krase središte grada, od kojih mnoge ne ćete vidjeti u ostatku Švicarske. Cijeli centar vrlo je slikovit i odiše pomalo mediteranskim šarmom, što i ne čudi previše s obzirom da se radi o gradu u kojem prevladavaju francuski jezik i kultura.

Spomenimo i da vas u Sionu očekuje jedna od najpovoljnijih klima u Švicarskoj. Iako se radi o mjestu koje okružuju moćne planine i poznata skijališta, poput Verbiera i Zermatta, najljepši je tijekom ljeta, kada ga sunce svakodnevno obasjava i po devet sati.

Provjerite cijene smještaja u Sionu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Sion
Jeftini letovi iz/do Siona

Jeftini letovi iz/do Siona

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Siona? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Siona sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Sionu.

Klima i vrijeme u Sionu

Sion karakteriziraju velike razlike između godišnjih doba, pa će doživljaj grada uvelike ovisiti o mjesecu kada ga posjetite.
Prijevoz do Siona

Prijevoz do Siona

Sion nije izravno dostupan iz Hrvatske, no vlakovima je vrlo dobro povezan s ostatkom Švicarske.

Smještaj u Sionu

Tekstove o smještaju u švicarskim odredištima gotovo uvijek započinjemo konstatacijom da je on (vrlo) skup, no Sion i okolica ipak su cijene održali u razumnim okvirima.

Što posjetiti (znamenitosti) u Sionu

Iako je Sion razmjerno malen grad, u njemu se nalaze brojne atraktivne znamenitosti. Zapravo, gotovo cijelo središte grada jedna je velika znamenitost, no ipak smo izdvojili neka od mjesta koja ne...