Središte Siona

Dvorci Tourbillon i Valere svakako su najveće gradske atrakcije, no i šetnja središtem grada može biti vrlo zanimljiva.
Središte Siona Središte Siona

Sion je grad bogate kulture i povijesti. Štoviše, radi se o jednom od najstarijih gradova u Švicarskoj s poviješću dugom oko 7000 godina. Od tih najranijih početaka danas nije očuvano gotovo ništa, no zato je Sion prebogat srednjovjekovnom ostavštinom.

Središtem grada dominira veliki trg Place de la Planta, na kojem se uz sjedište vlade kantona Valais nalazi i spomenik ulaska istog kantona u Švicarsku konfederaciju. Malo prema sjeveru, odmah iza ugla, nalazi se katedrala Notre-Dame du Glarier. Građevina je mješavina različitih stilova, a najviše se ističe romanički zvonik.

Odmah pokraj katedrale nalazi se lijepa crkva St. Theodul, danas sjedište župe za govornike njemačkog jezika u Sionu, tj. Sittenu, kako se taj grad na njemačkom zove. U tom bloku zgrada nalazi se i Vještičji toranj (Tour des Sorciers), ostatak nekadašnjih gradskih zidina koje su okruživale Sion.

Nastavite li ravno, prema istoku, stižete do Rue du Grand-Pont, najznačajnije gradske ulice. Ondje se nalazi Gradska vijećnica, zgrada izgrađena sredinom 17. stoljeća, danas prepoznatljiva po astronomskom satu koji se na njoj nalazi.

Cijela ta ulica, kao uostalom i ostatak središnjeg dijela Siona, zanimljiva je po jednoj pomalo neobičnoj atrakciji - zastavama! Švicarska je i inače poznata po mnoštvu zastava na svakom koraku, no u Sionu su one posebno raznolike i uočljive te cijelom gradu daju posebno ugodan i veseo ugođaj.

Provjerite cijene smještaja u Sionu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti