Spiez

Na obali prelijepog jezera Thun, u omanjem zaljevu, smjestio se slikoviti gradić Spiez.
Spiez Spiez

Već nakon izlaska iz vlaka na željezničkom kolodvoru, vidljivo je zašto se lokalci hvale da se Spiez nalazi u najljepšem zaljevu u Europi. Naravno, ta je tvrdnja malo pretjerana, no dvorac s crkvicom okružen zeleno-plavom jezerskom vodom, u čijoj se pozadini oslikavaju moćni alpski vrhunci, zaista je prizor za pamćenje.

Dvorac (www.schloss-spiez.ch) je izgrađen tijekom 12. i 13. stoljeća, a vlasnik je bila plemićka obitelj Strättlingen. U 14. stoljeću prodali su ga obitelji Bubenberg, a kroz povijest ga je u svojem vlasništvu imala i obitelj Erlach.

Kako su vladari Spieza, među ostalim, imali i sudsku vlast, tako je danas jedna od soba koje u Dvorcu možete vidjeti i sudnica. Razgledati možete i staru knjižnicu, u kojoj su pohranjena djela iz zbirke obitelji Erlach, što je dio zbirke koja je u 18. stoljeću činila najveću švicarsku privatnu knjižnicu.

Dvorska crkva izgrađena je prije više od tisuću godina na temeljima crkvice iz osmog stoljeća, od koje je zadržan toranj sa zvonikom. Zanimljivo je da su u 17. stoljeću izvršeni radovi kojima je crkva približena baroknom stilu, no sredinom 20. stoljeća obnovom je 'vraćena' na izvorni romanički stil.

Osim dvorca i crkve, Spiez je gradić koji uglavnom plijeni prirodnim ljepotama, baš poput susjednog Interlakena. Tako možete uživati u šetnji uz jezero ili razgledati okolne vinograde koji se na strmim padinama nadvijaju nad Thunskim jezerom. Ako se već zateknete ondje, preporučujemo posjet susjednom Interlakenu ili Harder Kulmu sa spektakularnom promatračnicom Dva jezera.

Prijevoz do Spieza

Iako se radi o malenom gradu, Spiez je važno željezničko čvorište, pa odande možete izravno otputovati u mnoga zanimljiva mjesta u kantonu Berner Oberland, a lako su dostupni i Zürich i Bern. Do susjednog Interlakena vlakovi voze otprilike svakih pola sata. Cijene i vrste vlakova koji prometuju na pojedinim linijama možete provjeriti na poveznicama u tablici ispod ovog teksta.

Ako nemate vremena za razgledavanje Spieza, možete iskoristiti činjenicu da se uz željeznički kolodvor nalazi prekrasan 'vidikovac'. Naime, vlak staje na uzbrdici iznad mjesta, odakle se pruža prekrasan pogled na dvorac, Thunsko jezero i okolne planine. I desetminutna šetnja oko kolodvora može vam biti dovoljna za dobiti dojam o Spiezu, što će, sigurni smo da ćete se složiti, biti odlično utrošeno vrijeme.

Provjerite cijene smještaja u Spiezu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Spiez
Jeftini letovi iz/do Spieza

Jeftini letovi iz/do Spieza

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Spieza? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.