Ženeva

Od svih švicarskih gradova Ženeva je nekako najkompletnija. Moderna i tradicionalna, užurbana i opuštena, zanimljiva i dosadna, ekskluzivna i pristupačna. Ženevu doista možete doživjeti na mnogo različitih načina, ali je teško poreći da ima sve što je jednom gradu potrebno da bude turistički dragulj.
Ženeva Ženeva

No, Ženeva ipak nije prepoznata kao turistički biser na široj, europskoj ili svjetskoj razini. To najvećim dijelom može 'zahvaliti' visokim cijenama, zbog kojih si mnogi teško mogu priuštiti boravak ondje, pa se glas o njenim kvalitetama teško širi. Naime, Ženeva je stalni član različitih popisa najskupljih deset svjetskih gradova, a u Švicarskoj se za titulu najskupljeg uporno 'bori' s Zürichom.

Oni koji imaju sreću ondje provesti neko vrijeme, mogu uživati u najraznolikijem švicarskom gradu. Ženeva je po veličini treći grad u Švicarskoj i najveći na francuskom govornom području. Francuskom, čiju granicu i središte grada dijeli tek nekoliko kilometara, okružena je s tri strane, a s ostatkom matične zemlje spaja je tek uski koridor, pa ne čudi što se francuski utjecaj osjeti na svakom koraku.

Grad je to čiji se život neizostavno isprepliće s istoimenim jezerom, na čijoj se obali nalazi, najvećim prirodnim jezerom u zapadnoj Europi. Uz vodu je vezana i najpoznatija gradska atrakcija - Jet d'Eau, najviša europska fontana! Slično brojnim drugim poznatim atrakcijama, nastala je potpuno slučajno - kao sigurnosni ventil. Stanovnici su je ubrzo zavoljeli i kasnije se 'razvila' u najviši europski vodoskok.

Ženeva je poznata i kao svjetska prijestolnica satova, s obzirom da ondje svoja sjedišta i tvornice imaju brojni vrhunski urari. Posebno mjesto pripada Patek Philippeu, najboljem svjetskom proizvođaču satova, čiji se proizvodi na dražbama prodaju za milijune dolara. Ako ste obožavatelj ura, za istraživanje nema boljeg mjesta od Ženeve, s obzirom da je stvar prestiža ondje izložiti svoje najbolje modele, od kojih mnogi nikad ni ne stignu na manja tržišta.

Kako zaboraviti i to da je Ženeva svjetsko diplomatsko, poslovno i znanstveno središte? Svoje sjedište, među ostalima, ondje imaju UNHCR, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), ILO (Međunarodna organizacija rada), WTO (Svjetska trgovinska organizacija), WEF (Svjetski ekonomski forum) i Crveni križ, a Ženeva se posljednjih godina najčešće spominje u kontekstu najvećega svjetskog znanstvenog instituta - CERN-a, koji se nalazi unutar gradskih granica, tik do granice s Francuskom.

Ženeva je i grad zanimljive prošlosti, a svoj trag ondje su ostavile i brojne zanimljive i poznate osobe. Prije svega je poznata kao jedno od središta crkvene reformacije, u kojoj je posebno značajnu ulogu imao Jean Calvin. Carica Sisi svoj život nesretno je okončala u Beau-Rivageu, najpoznatijem gradskom hotelu, nakon što je na ženevskim ulicama na nju izvršen atentat. Jedan od najzanimljivijih gradskih spomenika jest Brunswickov mauzolej, izgrađen za ekscentričnog njemačkog plemića, koji je cijelu svoju ostavštinu ostavio Gradu.

Ako vam Ženeva dosadi, imate sreće - obala Ženevskog jezera skriva mnoge turističke bisere. Vlakom su vam lako dostupni, a vam preostaje samo odabrati - olimpijsku Lausanneu, vinarsku regiju Lavaux ili pak dvorac Chillon, najposjećeniju švicarsku znamenitost. Tu je i čitav niz manjih mjesta na obali, a ni tvornica čokolade u Brocu ili Neuchatel nisu daleko.

Provjerite cijene smještaja u Ženevi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Ženeva

Geneva Pass

Geneva Pass je kartica koja vam donosi različite popuste tijekom boravka u Ženevi te poneku besplatnu povlasticu.

Javni prijevoz u Ženevi

Javni prijevoz u Ženevi dobro je organiziran, a u sustav su integrirani autobusi, trolejbusi, tramvaji, brodovi i regionalni željeznički prijevoz.
Jeftini letovi iz/do Ženeve

Jeftini letovi iz/do Ženeve

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Ženeve? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Ženeve sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Ženevi.

Klima i vrijeme u Ženevi

Ženevska klima je ugodna, a karakteriziraju je blage zime i topla, ali ne prevruća ljeta.
Prijevoz do Ženeve

Prijevoz do Ženeve

Pročitajte kako najjednostavnije doći do Ženeve.

Shopping u Ženevi

Želite li shoppingirati u Švicarskoj, Ženeva je vjerojatno najbolji izbor. Ne, cijene nisu ništa niže nego u ostalim velikim švicarskim gradovima, ali je zato izbor odličan, a atmosfera gradskih...

Smještaj u Ženevi

Ponuda smještaja u Ženevi solidna je, no ipak nekako skromna s obzirom na veličinu i značenje grada. Zanimljiva je distribucija kvalitete, pa je tako primjerice značajno više hotela s četiri nego s...

Što posjetiti (znamenitosti) u Ženevi

Ženeva je raznolik i zanimljiv grad. Izdvojili smo neke znamenitosti koje biste svakako trebali obići za vrijeme svoga boravka u Gradu satova.