Javni prijevoz u Ženevi

Javni prijevoz u Ženevi dobro je organiziran, a u sustav su integrirani autobusi, trolejbusi, tramvaji, brodovi i regionalni željeznički prijevoz.
Javni prijevoz u Ženevi Javni prijevoz u Ženevi

Vrste javnog prijevoza u Ženevi

Ženevski javni prijevoz odlično je usklađen unutar tarifnog sustava Unireso (www.unireso.ch), dok se za javni prijevoz brine poduzeće TPG (www.tpg.ch). Najučinkovitiji način prijevoza svakako je tramvaj, koji najčešće ima pruge izdvojene od ostatka prometa te se može kretati bez zastoja. To je posebno korisno u vrijeme vršnih jutarnjih i popodnevnih razdoblja, kada cestovnima prometom vladaju nesnosne gužve. Izvan središta grada najkorisniji je obično (trolej)bus, koji će vas odvesti i do mjesta uz granicu ili u Francusku. Imajte na umu da je prijevoz podijeljen u zone, pa ako izlazite iz grada u spomenuta pogranična područja trebate kupiti kartu za odabranu zonu.

Najvažnija su prometna čvorišta glavni željeznički kolodvor Cornavin i Bel-Air, kroz koje prolaze gotovo sve važnije linije. Udaljenost između njih manja je od deset minuta hoda, pa su eventualna presjedanja vrlo jednostavna, a i međusobno su povezani s nekoliko tramvajskih linija.

Spomenimo i da je u Uniresovu mrežu integriranog javnog prijevoza uključen i prijevoz žutim brodskim taksijima prijevoznika Mouettes Genevoises Navigation (MGN, mouettesgenevoises.ch), koji su zgodna opcija ako želite doživjeti grad iz druge perspektive.

Besplatne karte za javni prijevoz

Geneva Transport Card

Svi posjetitelje Ženeve koji imaju rezerviran smještaj u nekom od gradskih hotela ili hostela mogu zatražiti karticu Geneva Transport Card, koja omogućuje besplatno korištenje ženevskog javnog prijevoza tijekom boravka u tom gradu. Uključeni su autobusi, tramvaji, vlakovi i žuti brodski taksiji. Karte možete zatražiti u objektu u kojem odsjedate.

Besplatna karta za prijevoz od zračne luke do grada

Druga besplatna ponuda odnosi se na besplatnu vožnju od zračne luke (www.gva.ch) do grada. Kartu možete preuzeti na aparatu u prostoru za preuzimanje prtljage.

Noćni autobusi

Petkom i subotom navečer gradom i okolicom vozi 12 noćnih linija u sklopu tzv. usluge Noctambus (www.noctambus.ch). Za noćne vožnje vrijede iste karte kao i za dnevni prijevoz.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Ženevi

Vrsta karte Cijena
Kratka karta (Saut de Puce)
Ova karta vrijedi za vožnju od maksimalno tri postaje ili za jedan prijelaz jezera žutim brodskim taksijima.
2,00 CHF
Redovna karta (Tout Geneve)
Vrijedi 60 minuta od trenutka poništavanja unutar zone 10.
3,00 CHF
Dnevna karta (Carte journaliere)
Vrijedi za neograničen broj vožnji na dan prvog poništavanja karte.
10,00 CHF
Skraćena dnevna karta (Carte journaliere des 9h)
Vrijedi za neograničen broj vožnji od 9:00 nadalje na dan prvog poništavanja karte.
8,00 CHF
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Ženevi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti