Brunswickov mauzolej

Ako vas koji spomenik u Ženevi natjera da se zapitate 'što li je sad pak ovo', vrlo vjerojatno će to biti Brunswickov mauzolej. Impresivni kompleks jedna je od upečatljivijih gradskih znamenitosti, no to neogotičko zdanje nekako se ipak ne uklapa u modernije hotele visoke kategorije koji ga okružuju.
Brunswickov mauzolej Brunswickov mauzolej

Mauzolej je podignut za vojvodu od Brunswicka (engleski naziv za Braunschweig) - Karla d’Este Welfa, poprilično osebujne osobe koja je zbog svoje nepopularnosti protjerana iz vlastitog vojvodstva. Kasnije je živio u Londonu i Parizu, gdje se dodatno obogatio, da bi pred sam kraj života konačno skrasio u Ženevi.

Boravio je u Beau-Rivageu, najznamenitijem gradskom hotelu, u kojem je i umro. No, prije nego li je napustio ovaj svijet, Karlo je s gradskim vlastima potpisao zanimljiv sporazum - nakon smrti donirat će sav svoj novac Gradu, pod uvjetom da mu izgrade veličanstven mauzolej, neovisno o razlici u cijeni i darovanom iznosu. Svaka strana je ispunila svoje obećanje, pa je Karlo dobio zaista impresivno posljednje počivalište u središtu grada, dok je Ženevi od oporučnog dara ostalo novca i za druge projekte.

Zašto posjetiti Brunswickov mauzolej?

  • Jedna od najneobičnijih i najzanimljivijih gradskih znamenitosti.

Zanimljivosti, mitovi i legende

  • Mauzolej je, prema Karlovoj želji, zapravo replika gotičke grobnice obitelji Scaligeri u Veroni, izgrađene još u 14. stoljeću. Iz tog razloga je ženevski mauzolej napravljen u neogotičkom stilu.
  • Karlo je bio podosta čudan i paranoičan čovjek. Kuće u kojima je živio bile su opremljene raznim zaštitnim spravama i sustavima za upozorenje, zbog straha da će ga otrovati hranom kušač je bio vrlo zaposlena osoba, ponekad bi sva odjeća koju je imao na sebi bila ukrašena dijamantima, a poznat je bio i po brojnim tužbama koje je sudovima podnosio i za najbanalnije stvari.

Provjerite cijene smještaja u Ženevi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti