Jet d'Eau

Kada se traži simbol Ženeve koji bi je predstavio jednom slikom, izbor gotovo uvijek padne na Jet d'Eau, golem vodoskok koji vodu baca do 140 metara u zrak. Ono što je za Pariz Eiffelov toranj, to je za Ženevu ova fontana.
Jet d'Eau Jet d'Eau

Povijesne crtice

Jet d'Eau nastala je 1886. godine i to, kao i mnoge druge slavne znamenitosti, potpuno slučajno. Naime, ondje se gradila hidraulička centrala, a zbog povremenog prevelikog tlaka izgrađen je sigurnosni ventil, odnosno današnji Jet d'Eau. Kada bi tlak previše porastao, voda bi bila ispuštena u zrak, no znatno niže nego što je to slučaj danas. Stanovnici i turisti ubrzo su zavoljeli zanimljivu fontanu, koja je do danas postala najpoznatiji gradski simbol.

Fontana je nekoliko puta unaprjeđivanja, odnosno povećavana, posljednji put 1951. godine. Otada goleme pumpe brzinom od 200 kilometara na sat vodu 'ispaljuju' do 140 metara u zrak! Svake sekunde kroz Jet d'Eau proteče čak 500 litara vode.

Jet d'Eau je posebno lijep uvečer, kada je posebno osvijetljen. No, imajte na umu da je rasvjeta uključena relativno kratko i samo u jednom dijelu godine (radno vrijeme pogledajte u tablici ispod teksta).

Zašto posjetiti Jet d'Eau?

  • Najviša fontana u Europi.
  • Spektakularna kulisa za fotografije, pogotovo u zalazak sunca.

Zanimljivosti

  • Hidraulička pumpa, zahvaljujući kojoj je Jet d'Eau nastao, gradila se za potrebe dostavljanja vode ostalim gradskim fontanama. No, pomalo ironično, 'sporedni ventil' danas je postao najznačajnija gradska znamenitost i uvjerljivo najpoznatija gradska fontana.
  • Fontana izbacuje prekrasno raspršenu vodu, dok bi logičnije bilo očekivati znatno pravilniji mlaz. Za ovaj dodatni 'efekt' brine se posebno dodana mlaznica koja stvara milijune raspršenih mjehurića.
  • Prvotna inačica bila je visoka svega 30 metara. Kada je odlučeno da se 'sigurnosni ventil' pretvori u pravu fontanu, pomaknuta je nešto dalje od izvorne lokacije, a mlaz povišen na 90 metara.

Radno vrijeme

Opis Ponedjeljak - četvrtak Petak - nedjelja
Studeni - veljača 10:00 - 16:00 10:00 - 16:00
Ožujak - listopad 10:00 do zalaska sunca 10:00 - 22:30 ili 23:15 (kada padne mrak pali se i ukrasna rasvjeta)
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
12. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Ženevi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti