Ženevska katedrala sv. Petra

Najznačajnija kulturna znamenitost u Ženevi jest katedrala sv. Petra, crkva zanimljivog oblika koja dominira Starim gradom.
Ženevska katedrala sv. Petra Ženevska katedrala sv. Petra

Povijesne crtice

Crkva se na tom mjestu nalazi još od 4. st., dok ju je u današnjem obliku graditi dao biskup Faucigny u 12. stoljeću. No, najvažnije razdoblje za Katedralu svakako je 16. stoljeće, kada u Ženevu stiže crkvena reformacija. Tada ona postaje protestantska bogomolja, što je rezultiralo i micanjem brojnih umjetničkih djela iz unutrašnjosti crkve, u skladu s protestantskim učenjem o skromnom uređenju. Srećom, sačuvan je barem dio oslikanih prozora, tzv. vitraja, koji su danas praktički jedini 'neogoljeli' dio interijera.

U Ženevi su tijekom 16. st. djelovala dva istaknuta reformista – Guillaume Farel i Jean Calvin, najpoznatiji reformator uopće nakon Martina Luthera. U to vrijeme Ženeva je postala poznata kao protestantski Rim, što je nadimak koji se ponekad čuje i danas. S obzirom da je Calvin nakon 1540. bio praktički najutjecajnija osoba u Ženevi, Katedrala je sve do njegove smrti 1564. godine bila središte religijskog i političkog života u Ženevi.

Zašto posjetiti katedralu sv. Petra?

  • Ženevska katedrala jedno je od najznačajnijih protestantskih svetišta.
  • S tornjeva se pruža nenadmašan pogled na Ženevu i okolni krajolik.

Zanimljivosti

  • Katedrala je šarmantna, ali pomalo kaotična mješavina različitih stilova. Tako je njen najveći dio gotički, no ima dosta romaničkih elemenata, dok je glavno pročelje izrađeno u neoklasičnom stilu.
  • U Katedrali je sačuvan stolac koji je koristio Jean Calvin za vrijeme svojih propovijedi, a možete ga vidjeti i danas.

Radno vrijeme

Opis Ponedjeljak - subota Nedjelja
Od 1. lipnja do 30. rujna 09:30 - 18:30 12:00 - 18:30
Od 1. listopada do 31. svibnja 10:00 - 17:30 12:00 - 17:30

Cijene ulaznica za tornjeve

Opis Odrasli Djeca od 6 do 16 godina
Redovna ulaznica
5,00 CHF 2,00 CHF
Ulaz u samu katedralu je besplatan.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Ženevi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti