Zürich

Najveći švicarski grad pomalo je u sjeni brojnih drugih turistički atraktivnih mjesta u Švicarskoj, ali ako ste već u Švicarskoj bilo bi šteta ne vidjeti kakve to adute ovaj grad smješten na istoimenom jezeru ima u 'borbi' za goste.
Zürich Zürich

Zürich je prije svega grad fontana. Ukupno ih je oko 1200 i doista su 'razbacane' posvuda. Najveća među njima nalazi se na samom jezeru i konceptom je slična ženevskoj Jet d'Eau, no znatno je manja. Ako se već zateknete uz neku od fontana, slobodno probajte vodu - odlična je, kao i u ostatku Švicarske.

Gradskim krajolikom dominiraju brojni crkveni tornjevi. Prije svega tu su 'blizanci' Grossmünstera, najprepoznatljivijeg gradskog svetišta. Preko puta nalazi se još jedan poznati toranj, onaj Fraumünstera, crkve koja ime duguje tome što su ondje u prošlosti svoj samostan imale žene. Nekoć su i nju krasila dva tornja, no nakon radova u 18. stoljeću zadržan je samo jedan od njih.

U blizini je i crkva sv. Petra, koja se pak može pohvaliti najvećim satnim brojčanikom među crkvama u Europi - iznosi čak 8,64 metara. To je ujedno najstarija gradska župna crkva, a uz nju je vezana i jedna bizarna zanimljivost - toranj sa satom je u vlasništvu Grada, dok crkvena lađa (ostatak prostora) pripada Crkvi, jednako kao i zvonik sa zvonima unutar gradskog tornja. Zvuči komplicirano? Zaista jest, ali u tako uređenoj zemlji kao što je Švicarska i ovakvi vlasnički odnosi očito funkcioniraju. :)

Zürich je i domaćin brojnim muzejima. Najznačajniji je Muzej lijepih umjetnosti (Kunsthaus Zürich), u kojemu postav čini kombinacija suvremene umjetnosti i nešto starijih majstora, poput Van Gogha i Moneta. Ondje možete vidjeti i djela Picasa, Muncha te Chagalla, koji je u Zürichu vrlo poznat i zbog vitraja u crkvi Fraumünster.

Nemojte propustiti ni Švicarski nacionalni muzej, ako ništa drugo zbog bajkovite vanjštine. Naime, zgrada u kojoj se nalazi nalikuje dvorcu iz crtića, s mnoštvom tornjeva i tornjića koji nepravilno 'paraju' zrak. U samom muzeju nalazi se bogata kolekcija koja prikazuje povijest švicarske kulture i umjetnosti od pretpovijesti do danas.

Ono na što se mnogi mlađi gosti u Švicarskoj žale jest dosada kada je o zabavi i noćnom životu riječ. Zürich je, uz Bern, iznimka i posljednjih godina noćna scena ondje sve je življa. Posebno je popularna četvrt Zürich West, u kojoj se danas nalazi mnoštvo klubova i barova. Dobro se možete zabaviti i u središtu grada, gdje je i bolji izbor ako želite nešto mirniju i intimniju atmosferu.

Provjerite cijene smještaja u Zürichu

Zürich

Javni prijevoz u Zürichu

Javni prijevoz u Zürichu odlično je organiziran, a u sustav su integrirani (trolej)busi, tramvaji, brodovi, žičare i prigradsko-regionalni željeznički prijevoz (S-Bahn).
Jeftini letovi iz/do Züricha

Jeftini letovi iz/do Züricha

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Züricha? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Züricha sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Zürichu.

Klima i vrijeme u Zürichu

Zürich karakterizira prohladna klima s dugim zimama i svježim ljetima.

Prijevoz do Züricha

Saznajte kako najpovoljnije i najjednostavnije doći do Züricha.

Smještaj u Zürichu

Od velikih švicarskih gradova Zürich ima najbolju ponudu smještaja.

Što posjetiti (znamenitosti) u Zürichu

Zürich je grad koji nema izrazito poznate atrakcije, no izdvojili smo nekoliko gradskih znamenitosti koje biste trebali vidjeti tijekom posjeta najvećem švicarskom gradu.

Zürich Card

Zürich Card je kartica koja vam omogućuje besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza, besplatan ulaz u većinu muzeja te popuste u odabranim trgovinama i restaurantima.