Javni prijevoz u Zürichu

Javni prijevoz u Zürichu odlično je organiziran, a u sustav su integrirani (trolej)busi, tramvaji, brodovi, žičare i prigradsko-regionalni željeznički prijevoz (S-Bahn).
Javni prijevoz u Zürichu Javni prijevoz u Zürichu

Vrste javnog prijevoza u Zürichu

Javni prijevoz u Zürichu i okolici odlično je usklađen unutar tarifnog sustava ZVV (www.zvv.ch). Najučinkovitiji i u središtu grada najčešći način prijevoza svakako je tramvaj, koji se odlično nadopunjuje s autobusima i prigradskom željeznicom. Zanimljivo je da su stanovnici Züricha odbili mogućnost gradnje podzemne željeznice, a dugo vremena opirali su se čak i gradnji mreže prigradske željeznice. I dok je odluka o metrou ostala nepromijenjena, tijekom osamdesetih na dva referenduma ipak su poduprli S-Bahn i utemeljenje poduzeća koje bi rukovodilo integriranom mrežom javnog prijevoza (današnji ZVV).

Odluke su očito bile ispravne, jer Zürich danas ima jedan od najboljih sustava javnog prijevoza u Europi i svijetu. Točnost, česti polasci, gusta mreža i relativno niske cijene neke su od kvaliteta u kojima uživaju svi oni koji se njime koriste.

Najvažnije prometno čvorište svakako je glavni željeznički kolodvor, koji se nalazi gotovo u samome središtu grada. No, ako ste u smješteni u samome centru, javni prijevoz možda vam neće ni trebati. Naime, Zürich je vrlo kompaktan i relativno malen grad, pa svugdje možete stići i pješice u razumnom roku. Ipak, cijene su za švicarske prilike vrlo povoljne i javni prijevoz odlično će vam doći ako ste umorni, a tu je i zgodna opcija vožnje brodom, pa tako Zürich možete doživjeti i iz druge perspektive.

Prijevoz od zračne luke do grada

Zračna je luka izvrsno povezana sa središtem grada. Najjednostavnija opcija za prijevoz je regionalni vlak, koji aerodrom i glavni kolodvor povezuje za svega desetak minuta vožnje. Polasci su otprilike svakih deset minuta. Tu je i tramvaj broj 10 (Glattalbahn-Linie), koji na istoj liniji vozi nešto više od pola sata. Polasci su također svakih desetak minuta, pa i češće. Cijene možete provjeriti u tablici ispod teksta.

Noćni autobusi

Petkom i subotom navečer gradom i širom okolicom vozi devet linija S-Bahna i 51 noćna autobusna linija. Za noćne vožnje vrijede iste karte kao i za dnevni prijevoz. Kako biste mogli koristiti noćnu mrežu, potrebno je imati kartu koja vrijedi za zonu kojom se krećete i poseban dodatak, čiju cijenu možete provjeriti u tablici ispod teksta.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Zürichu

Vrsta karte Cijena
Redovna karta
Vrijedi 30 minuta od trenutka poništavanja unutar prve zone.
2,60 CHF
Dnevna karta
Vrijedi za neograničen broj vožnji u prvoj zoni na dan prvog poništavanja karte.
5,20 CHF
Karta za 6 vožnji
Vrijedi za šest vožnji u trajanju od 30 minuta.
12,80 CHF
6-dnevna karta
Vrijedi za šest odabranih dana.
25,60 CHF
Skraćena tjedna karta
ZVV-9-UHRPASS vrijedi od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 05:00 sljedećega dana te cijele dane subotom, nedjeljom i blagdanima.
26,00 CHF
Noćni dodatak
Kako biste mogli koristiti noćni prijevoz, potrebno je imati kartu koja vrijedi u zoni/zonama u kojoj se krećete te kupiti poseban dodatak za noćnu vožnju. Desno je navedena cijena tog dodatka.
5,00 CHF
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Zürichu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti