Fraumünster

Nasuprot Grossmünstera nalazi se crkva sličnog imena - Fraumünster. Njen toranj jedan je od najprepoznatljivijih u gradu, a mnogi će reći i najelegantniji, baš u skladu s poviješću koja je, kao što se vidi iz imena, velikim dijelom vezana uz žene.
Fraumünster Fraumünster

Povijesne crtice

Fraumünster je izgrađena sredinom 9. stoljeća po naredbi kralja Ljudevita (Ludwiga) Njemačkog, unuka Karla Velikog. Crkva je obuhvaćala i ženski samostan, namijenjen uglavnom ženama plemićke krvi. Prva nadstojnica bila je Ljudevitova sestra Hildegard. Nadstojnice samostana uživale su veliku moć te su de facto bile lokalni vladari i birale gradonačelnike.

Njihov utjecaj počinje se smanjivati tijekom 14. stoljeća, da bi Katharina von Zimmern, 1524. godine, u jeku reformacije, predala samostan Gradu. Kao i u Grossmünsteru, ubrzo su maknuti svi 'dodatci', pa gotovo sve današnja umjetnička djela potječu iz 20. stoljeća. Posebno su zapaženi vitraji slavnog Marca Chagalla iz 1970. godine, a isti autor 'potpisuje' i rozetu u južnom brodu iz 1978. godine. Crkva je znamenita i po svojim orguljama, najvećima u kantonu Zürich.

Zanimljivosti

  • Fraumünster je nekoć imala dva tornja, dok sada ima samo jedan. Prvotna inačica bila je bez tornjeva, a dodani su tijekom 12. i 13. stoljeća. U 18. stoljeću sjeverni je toranj povišen, dok je južni toranj maknut.
  • Samostan je sve do 13. stoljeća imao dozvolu za tiskanje vlastitih kovanica.

Foto detalji Pogledajte više slika

Fraumünster

Fraumünster

Fraumünster i Münsterbrücke

Fraumünster i Münsterbrücke

Radno vrijeme

Opis Svakodnevno
Od 1. travnja do 31. listopada 10:00 - 18:00
Od 1. studenog do 31. ožujka 10:00 - 16:00

Cijene ulaznica

Fraumünster se može razgledati besplatno.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Zürichu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti