Grossmünster

Među tri najpoznatije crkve u Zürichu (Grossmünster, Fraumünster i sv. Petar), najprepoznatljiviji su tornjevi Grossmünstera, koji dominiraju gradskim krajolikom.
Grossmünster Grossmünster

Povijesne crtice

Gradnja crkve započela je krajem 11. stoljeća i potrajala je oko 150 godina. Stil gradnje je romanika. Početkom 16. stoljeća postaje izvorište švicarske crkvene reformacije, s obzirom da je ondje djelovao Huldrich Zwingli, prvi švicarski reformator. To je za posljedicu imalo 'ogoljevanje' unutrašnjosti, iako ne toliko pedantno kao u primjerice Ženevskoj katedrali, pa su danas uz vitraje (većinom oslikani prije nekoliko godina!) zadržani još poneki dekorativni elementi.

Karlsturm (Karlov toranj)

Ako se uspnete uz 187 stuba Karlovog tornja, bit ćete nagrađeni izvrsnim pogledom na Zürich, jezero i okolicu. Na vrhu se nalazi replika spomenika Karlu Velikom, dok se izvorna inačica nalazi u kripti crkve. Uspon na toranj se plaća, a cijenu možete provjeriti u tablici ispod teksta.

Legende

Prema legendi, crkvu je graditi dao Karlo Veliki, nakon što je otkrio grobnice Felixa i Regule, današnjih gradskih zaštitnika. Oni su bili pripadnici jedne od rimskih legija, u potpunosti sastavljene od kršćana, čiji su svi članovi pogubljeni krajem 3. stoljeća na području današnje Švicarske.

Foto detalji Pogledajte više slika

Grossmünster i Wasserkirche

Grossmünster i Wasserkirche

Grossmünster

Grossmünster i Wasserkirche

Radno vrijeme

Opis Ponedjeljak - subota
Od 1. ožujka do 31. listopada 10:00 - 18:00
Od 1. studenog do 28. veljače 10:00 - 17:00

Radno vrijeme nedjeljom ovisi o misama.

Cijene ulaznica za Karlov toranj

Opis Odrasli Studenti i djeca od 6 do 16 g.
Redovna ulaznica
4,00 CHF 2,00 CHF
Ulaz u samu crkvu je besplatan.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Zürichu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti